Vélemény

Mit látsz, Laca, avagy, mi a lóf.sz volt ez?

Az A.E. Bizottság örökérvényű Putty Putty című száma jutott eszembe arról, amit szombaton focimeccsként próbáltak eladni. Ma (vasárnap), amikor különböző felületeken olvasom a szurkolói hozzászólásokat, megint Lugossy László szövege jut eszembe. Így:

-Mit látsz, Laca?

-Kicsit halkabban kérdezd, mert nem látok olyan nagyot.

-Mit látsz?

-Egy nagy segget látok!

-Na, hát ez már valami.

-De nem is látom! Lehet, hogy csak hallucinálok!

Így van, semmit nem látok, csak egy nagy segget, ami ráadásul éppen a rendeltetésszerű használat, ésa tisztálkodás közti – normál esetben átmeneti… - állapotában jelenik meg lelki szemeim előtt. Ez már önmagában is baj lenne, de a látvány régen idült jelleget öltött! Ha így nézem, a buditető akár indokolt is lehetne a mezeken – de nem nálunk! Valahol a végeken, kisebb városok, vagy falvak feltörekvő klubocskáinál lenne helye ilyesminek, ahol egy normális futball-közegben a szarból kellene várat építeni. De ez messzire vezet, sepregessünk csak a saját portánk körül, mert van/lenne mit eltakarítani!

Mérkőzés. Ahogy a felkészülés során, úgy most is egy olyan lila-fehér csapatot láttunk kifutni a pályára, aminek halvány elképzelése sincs arról, hogyan juttassa el a labdát az ellenfél kapujába. Akit ez meglepett, az sürgősen mutassa meg orvosnak, mert már évek óta tart ez az antifoci. A mutatott játék alapján a legjobb elérhető eredmény a 0:0 arányú döntetlen. Ha gólt kapunk, a mérkőzés megy a levesbe.Sem ütemet, sem stratégiát, sem felállást nem tudunk váltani. Megy a darálás… De ez csak az én véleményem, mondhatjátok. Nézzük meg akkor, hogy az elektronikus felületeken fellelhető beírások, hozzászólások szerzői mit mondanak!

Persze a vélemények nem azonosak. Van egy kerekítési tételként is láthatatlan méretű törpe minoritás, melynek osztódással szaporodó tagjai jól megválasztott lélektani pillanatokban pörgetik fel propagandagépezetük fordulatszámát. Most éppen kitették üresbe a gépet, mert határtalan kreativitásuk sem elegendő ahhoz, hogy az épp használatban lévő giga-segget szépségkirálynőnek mutassák. Nézzük hát, hogy a többség miként is vélekedik!

„A jobb oldalunk eddig egy kalap szar. A kaput még nem sikerült eltalálni.”

„Elképzelhetetlenül szarok vagyunk. A Puskás (szerk.: Felcsút!) már ötöt rúghatott volna simán.”

„Szar szezonkezdet, annál is szarabb játék, pipa, lapozhatunk. Aki mást várt, az sürgősen álljon le a kábsziról.”

„Azt csináltak velünk, amit akartak. Ez igenis edzői csőd. Az utóbbi egy évben már csak véletlenül rúgunk gólt, szemlátomást még a csapat sem hiszi el, hogy amit csinál.”

„Egységesen szar a csapat. Senki nem lóg ki a sorból. Nem lesz ebből csapat.Ismét el lett baszva egy év, pedig el sem kezdtük.”

„Tragédia az egész. Döbbenetes… A közönség frusztrált, a csapat teljesen formán kívül.”

„Ha a saját szurkolói kigúnyolnak a szépvoltfiúk-kal és tapssal egy csapatot. Most kezdődött a szezon és mentálisan a padlón vagyunk, óriási gondok vannak.”

„Ilyen jellemtelen klubvezetést és tulajdonost még nem láttam. Már tavasszal látni lehetett, hogy gyenge a keret, ehhez képest volt pofájuk erősítés nélkül nekivágni a bajnokságnak. És hazudozni a Médiának szurkolóknak, hogy a nemzetközi indulás a cél. A valódi cél a bennmaradás semmi több nem tudom mikor lesz vége ennek a borzalomnak!”

„Ilyen rossz magyarázkodást még nem hallottam tőle. Viszont én is tartom a véleményem, hogy a legnagyobb gond a belga.”

„Értékelhetetlen fos meccs volt,teljesen megérdemelt és méltó a címerhez,belgához, hozzáálláshoz.”

„Egyébként ez az intráda a bajnokságba, tipikusan a belga-szerb kettős hozzáállására, munkájára jellemző volt.”

Azt hiszem elég lesz ennyi is. És a fentieket csak egyetlen napon született beírásokból idéztem… Most szólok, hogy az „idény eleji forma”, az „augusztus végéig még lehet igazolni”, a „szurkoló érzelmi lény, de egy klub az kőkemény pénzügyi kérdés”, a „fokozatos építkezés”, a „türelmet kérünk”, és „a következő fordulóban kijavítjuk”, meg az ehhez hasonlatos lózungokat felejtse is el a propaganda-gépezet kreatívja! Nem, kedves Arctalan Védegylet, nem lehet ezt már védeni, tegyétek le a fegyverta tollat, engedjétek el a billentyűzetet, már így is több ideje harcban álltok, mint a hős új-zélandi katonák Tobruk alatt…

Nézzetek körbe, csodálkozzatok rá a való világra! A magyar foci ékköve, mely legendák sorait adta a világ labdarúgásának, romokban van… Nincs komoly sportszakmai cél, a tutista, bentmaradásra bazírozó tulajlépten-nyomon ellenségeket szerez magának. A szurkolók, a versenytársak, az MLSz, mind-mind ellensége, mindegyikkel vitában áll, és senki nem állítja meg az őrültet, aki forgalommal szemben vezeti az Újpest tizennégykarátos autóját!

Vagy talán az a végtelenül türelmes szurkolói csoport lenne a felelős minden bajért, aki még mindig kitart, és tiszta helyzetet akarva képes tárgyalóasztalhoz ültetni az UTE és az UFC vezetőit? Netán azok a csapatok, melyeknek vezetői – élve a kínálkozó lehetőséggel – minden létező pénzt felhajtanak, csak hogy csapatuk sikeres legyen? Vagy netán az az MLSz - ami nem mellesleg a bajnokság szervezője… -, melynek vezetői magánbeszélgetések során elmondják, hogy a tulajdonos „úr” ott tesz keresztbe nekik, ahol csak lehet? Netán elvárható lenne, hogy egy klubbal szemben elnézőbbek legyenek, mint a többiekkel, miközben előbbi vezetői folyamatosan vitában állnak a sportági szövetséggel, és előírásait nem tartják be? Vagy talán azok a politikusok tehetők felelőssé, akik a Sporttörvény módosítását megszavazták?

Miután körbenéztetek, nyissátok ki füleiteket! Hallottátok, hogy mit skandáltak a szurkolók? Talán nem jogos követelés, hogy egy törvénysértő címercserét nem fogadnak el? Azt meghalljátok esetleg, amikor ellenfelek, vagy éppen riporterek, kommentátorok lesajnálóan beszélnek csapatunkról? És észrevettétek már, hogy mindez azért van, mert amit a pályán látnak, azt ők sem szépségkirálynőnek látják? Vagy netán akkor sem volt nyitva a fületek, amikor dobogóról, meg kupagyőzelemről beszéltek tavaly a klub vezetői? Nem vettétek le azt sem, hogy idén is hazudnak?

Kicsit sem kedves Arctalan Védegylet! Itt a végén meg kell jegyeznem, hogy nekem semmi bajom nincs a véleménnyel, annak szabadsága tisztelendő dolog, ugyanakkor nem tudok megszabadulni a gondolattól, hogy esetetekben a motiváció nem belsőtökből fakad. De nekem ez sem probléma, nyitott szemmel járok, elég jól hallok, ezek alapján pedig pontosan kialakult véleményem van. Méghozzá a sajátom! Mert itt bizony jeleznem kell, hogy az sem lesz jó stratégia, hogy „akkor most ez a csávó az UTE embere”. Nem bizony, mert azt is pontosan látom, hogy az UTE sem makulátlan, neki is van sara abban, hogy itt tartunk. Erről korábban már többször jelent meg cikk ezen a felületen, tessék kérem azokat is elolvasni!

Utolsóként még egy megjegyzés: nincs bennem harag, az A.V. nem az ellenségem, de az ő példájukon keresztül talán sikerült bemutatni, hogy milyen nagy baj van szeretett csapatunknál! Azt pedig csak remélni tudom, hogy őket is pontosan az vezérli cselekedeteikben, mint engem: a jobbítás szándéka. Amikor az érzékszervek használatát kérem, akkor is ez munkál bennem. De – mint tudjuk – az én véleményem csak egy a sok közül, kéretik tehát így kezelni a fentieket.

 

HAAAAAJRÁ LILÁK!!!