Vélemény

A g7.hu szerint új tulaj jön...Nézzük mit is jelent ez!

Idézet a 2019.09.22-én a g7.hu oldalán megjelent cikkből:

„Elég furcsa közgyűlést tartottak néhány hete az újpesti élvonalbeli labdarúgó csapatot működtető Újpest 1885 Futball Kft-nél. Az eseményt a többségi tulajdonos azért hívta össze, mert úgy döntött, 15 millió forintért szeretné eladni a cég 1 százalékát. A rejtélyes vevőt azonban a jegyzőkönyvben nem nevesítették, sőt, valószínűleg a közgyűlésen sem hangzott el a neve.”

A teljes cikk:

https://g7.hu/vallalat/20190922/masfelmilliardra-ertekeltek-fel-az-ujpesti-focicsapatot-ahova-uj-tulajdonos-erkezik/

A közgyűlés időpontját nem tudtam kideríteni, mert sem az ÚFC, sem pedig az UTE hivatalos csatornáin nincs nyoma. Nem tudom, hogy miért olyan titkos egy közgyűlés, amit az ország egyik legnépszerűbb csapatát működtetű társaság tart, ahogy azt sem értem, hogy az UTE – mint társadalmi egyesület – miért nem érezte kötelességének, hogy beszámoljon a közgyűlésen történtekről. Csak sejtem; ha egyik résztvevő sem számolt be erről az eseményről, nem érdekük, hogy tudjon róla a közvélemény. Hogy miért? Találgathatnék, de én inkább csak a tényt állapítom meg: valamiért titkolni akarták…

Fontos megjegyeznem, hogy a cikk állításait mindaddig igaznak kell tekinteni, amíg a két klub részéről nem érkezik cáfolat a szerző állításait illetően. Ezek közül a legfontosabb:

Az UFC utánpótlást működtető Jobsforward Kft. (tulajdonos: Roderick Duchatelet) 1%-os tulajdonrészt szerez az Nb1-es csapatot működtető Újpest 1885 Futball Kft-ben. Ez utóbbiban tulajdonos az UTE is, a címer-perben ennek a vállalkozásnak a többségi tulajdonosa (Roderick Duchatelet) által meghozott döntés és működés volt a vita tárgya. Röviden tehát: Roderick egyik cége tőkeemelés keretében tulajdont szerzett az általa többségi tulajdonosként birtokolt cégben.

Mi értelme van ennek? Sok gondolkodás után egyetlen reális és logikus megoldás maradt! Roderick készül arra, hogy kiszálljon az Újpest 1885 Football Kft-ből (az Nb1-es csapatból), de meg akarja tartani az utánpótlást. Mindezt úgy, hogy az utánpótláson keresztül megmaradó, most megvásárolt 1%-os tulajdonrészével továbbra is beleszólása legyen az Nb1-es felnőtt-csapat életébe - a klub többségi tulajdonlásával járó anyagi terhek nélkül…

Az utánpótlás nyereséges lehet, hiszen rengeteg pénz érkezik erre a területre még mindig, míg az Nb1-es csapat (ahogy a cikk is bemutatja) rendre veszteséget termel. Az UFC-ben megmaradó tulajdonrész alkalmas arra, hogy fontos döntéséket blokkoljon. Ilyen például az, hogy a felnőtt csapat kivel szerződik le az utánpótlás biztosítására. Ez különösen fontos kérdés, hiszen minden professzionális csapat mögött kötelezően kell lennie az előírásoknak megfelelő utánpótlásnak. Egy tulajdonos-váltás után azt nem feltétlenül tudja elérni Roderick, hogy biztosan az ő utánpótlásával szerződjön. A kisebbségi részesedés viszont elég arra, hogy blokkolni tudjon egy olyan döntést, ami alapján az UFC az UTE utánpótlásával köt(ne) egyezséget. Ez egy újabb zsarolási alap arra, hogy a két utánpótlást az általa birtokolt gazdasági társaság égisze alatt egyesüljön.

Ez persze nem csak az utánpótlás játékosok feletti kontrollt jelenti, hanem az UTE által épített létesítmények használatát is. Nehezen tudom elképzelni ugyanis, hogy a többszörösére emelkedő létszám (ez fontos a fejpénzek miatt!) értelmesen edzhető a Roderick által ma birtokolt ingatlanokon, és az sem logikus, hogy az UTE a frissen felépített infrastruktúrát áltában hagyja tönkre menni, mert senki nem használja azt…

Tehát könnyen olyan helyzet állhat elő, hogy Roderick – egy vitás döntést támadva – minden további nélkül elindítja azt a cégjogi eljárást, amitől ma az UTE ódzkodik. És – a tapasztalatok ezt mutatják! – ebben esetben biztosak lehetünk benne, hogy nem lenne semmilyen erkölcsi aggály, a belga minden szívfájdalom nélkül elindítana egy olyan eljárást, ami akár az újpesti foci végét is jelenthetné!

A fentieket nyugodtan tekinthetitek összeesküvés- elméletnek, de ha nem kell ezt ennyire túlgondolni, akkor is van egy elég rossz hírem. Ha ez az egész akció csak arról szól, hogy a masszívan veszteséges profi csapatot fel kell tőkésíteni, akkor elég komoly baj lehet, hogy 15 millió forint gyorssegélyt csak az utánpótlásban képződött nyereséget átcsoportosításával tudják megoldani. Ha ez így van (lenne) akkor azt kell feltételezni: ott tart az UFC, hogy a havi bérfizetésekhez is hiányzik a fedezet!

Véleményem szerint azonban nem ez a helyzet! Azt viszont már megtanulhattuk, hogy a belga lépései soha nem önmagukban valók, azoknak mindig van valami távlatos indíttatásuk – ez alól pedig csak a csapatépítés, és a klub szakmai munkája jelent kivételt…

A végére marad az, hogy;

  • Kérem az UFC és az UTE képviselőit, cáfolják a cikket, illetve az azon alapuló feltételezésimet!
  • Ezen felül pedig illene magyarázatot adni arra, hogy miért titkolták mindkét részről a közgyűlésen elhangzottakat!
  • Mi oka volt erre az UFC-nek, de különösen arra kérnék magyarázatot, hogy mi oka volt erre az UTE-nak?
  • Az UTE miért nem élt elővételi jogával, amikor – ahogy azt a cikk is említi – a korábban hallott vételárhoz mérten igen kedvező áron juthatott volna tulajdonrészhez?

Fontos lenne tisztázni ezeket a kérdéseket, mert abból, amit láthatunk, amit tudhatunk, csak annyi derül ki, hogy a két klub a felszínen folytatott vita látszata mögé bújva bizony nagyon is tudatosan irányítják az eseményeket. Ez miért probléma? Mert a hosszú évek óta tartó folyamatok azt mutatják, hogy az Újpest rossz irányba tart, a zárt ajtók mögötti egyezségek - a szurkolót a vesztes oldalra taszítva! - csak egyes személyek hasznát szolgálják!

Kérem tehát a cáfolatokat, abban a reményben, hogy a fentieket csak a rossz tapasztalaton alapuló bizalmatlanság szülte!

 

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!