Vélemény

Edzőváltás két győzelem után...

            Bármelyik sport bármelyik bajnokságában ritka eseménynek tekinthető az, ha egy csapat két győzelmet követően edzőt vált, a lila-fehér hokisoknál ez most mégis bekövetkezett és még csak azt sem mondhatjuk, hogy váratlanul. Szilassy Zoltánnak négy év után megköszönték a felnőtt csapat élén végzett munkáját, helyét a Baróti Zsolt-Virág Csaba edzőpáros foglalta el. Előbbi hosszú-hosszú ideje dolgozik már a „nagyok” mellett, Virág Csaba pedig az utánpótlásból lépett előre egyet a reflektorfénybe.

            Aki figyelemmel kísérte az elmúlt években a hokicsapat szereplését, annak nem szükséges elmagyarázni, hogy miért érett már hosszú ideje ez a döntés. A 2018. januári magyar kupadöntőtől (DVTK – Újpest 4-0) és a Dunaújváros ellen a hetedik meccsen kiharcolt elődöntőbe jutástól (2017. február) eltekintve, a csapat szereplése az utóbbi időben nem váltott ki euforikus örömöt a szurkolókból és a jelek szerint a szakosztály vezetéséből sem. Habár tavaly kis híja volt a bajnoki fináléba való bejutásnak, a kupadöntő óta valahogy érezhető volt a megtorpanás, hol arcpirítóan nyilvánvaló módon, hol a háttérben lappangva, gerincborzongató sejtelmességgel.

            Szilassy Zoltán személye ráadásul a csapat szurkolóit is megosztotta, egy-egy nehezen lenyelhető vereség után számos alkalommal fajult el a kommentek hangvétele a rajongók Facebook csoportjában, amit csak nagy-nagy nehézségek árán sikerült ideig-óráig lecsillapítaniuk az adminoknak. A nyári felkészülés eredményei újabb hullámokat vetettek és a gyászos bajnoki rajt a debreceni szép győzelem ellenére is előrevetítette a váltás lehetőségét. A vasárnap esti, meglehetősen fegyelmezetlen játékkal elért győzelem (büntetőkkel a Vasas ellen) volt az utolsó csepp a pohárban. A döntés - bár nem volt előzmények nélküli- valószínűleg gyorsan született meg, ugyanis Szilassy nyilatkozatából egyáltalán nem érződött, hogy veszélyt érzékelne. Hogy az új páros hosszútávú megoldás lesz-e vagy átmeneti állapot, az nagy kérdés. A legkönnyebb megoldást vette elő a vezetőség, ez egyértelmű, de az is jól látható, hogy a rövid időre való tekintettel, nem is tehetett mást. A legvalószínűbb verzió az, hogy néhány mérkőzés után értékelni kell a csapat teljesítményét, fejlődését, hangulatát, tehát azt, hogy milyen irányú változásokat hoznak majd az új impulzusok, hogyan reagál a társaság az új helyzetre, s azt követően hozhat végleges döntést a szakosztály vezetése. 

            A Baróti-Virág páros egyértelműen nehéz örökséget vesz át, hiszen ahogy hallani lehet, a csapat nem igazán egységes, az öltöző feszültségektől terhes, vagyis a helyzet kezelése komplex beavatkozást kíván majd a két szakembertől. Bízzunk benne, hogy sikerül megbirkózniuk a problémákkal és jégkorongozóink végre elindulnak azon az úton, amely egyenesen a döntőig vezet. A potenciál egyértelműen megvan, a játékosok, legyen szó légiósokról vagy hazánk fiairól, az egyéni képességek tekintetében talán jobbak is, mint amilyen a tavalyi gárda volt. Az első meccs óta a hajtással és a szívvel sincs probléma, de csapategységről túlzás volna beszélni. A közönség eddig is a csapat mellett állt, igaz hullámzó mértékben. Azt bizonyára a vezetők is látják, hogy sokkal könnyebb úgy meccseket, díjakat nyerni, ha pozitív és forró hangulatú a lelátó, ehhez pedig a csapatnak olyan kisugárzást kell küldeni, melyre a szurkolók is rezdülnek. Értjük, hogy az érmeket áprilisban osztják, de az addig vezető úton is könnyebb együtt végig menni,mert nem is kérdéses, sokan, együtt erősebbek vagyunk.

            Ennek megteremtése és a szinte kódolhatóan bekövetkező és buta kiállításokban testet öltő fegyelmezetlenségek visszaszorítása lesz az új szakvezetők egyik legfontosabb feladata a közeljövőben, amihez sok sikert kívánok nekik! Ahhoz pedig megfelelő keménységet, hogy ha ennek érdekében személyi változásokra van szükség, akkor a CSAPAT érdekében kellő időben és határozottsággal hajtsák azt végre, hiszen ha valaki nem akar beállni a sorba és nem tud, vagy nem hajlandó mindent alárendelni az Újpest végső sikerének, akkor annak nincs helye a Megyeri úton!

            Az elmúlt hét örömteli fejleménye, hogy a szakosztály kommunikációs szakemberei beszélgetésre invitálták a szurkolókat, amelyben a kapcsolattartás és tájékoztatás minőségének javítása lesz majd a fő témája. A találkozónak még nincs pontos dátuma, de a közeljövőben minden bizonnyal létre fog jönni és szemernyi kétségem sincs afelől, hogy konstruktív és előremutató eredménnyel zárul majd, ami  mindannyiunk örömére a tájékoztatás minőségének javulásával jár majd!