Vélemény

Csak pontosan, avagy egy hatalmas szamárság utóélete

Már-már kegyeletsértés, hogy Titi bácsi halála napján máris milyen viták lángoltak fel atekintetben, hogy az öreg valójában fradista volt, avagy sem. Én nem fogok belemenni (a komennt-szekcióban sem!) ezzel kapcsolatba semmiféle vitába, mert személyesen volt alkalmam rákérdezni erre a dologra.

A válasz pedig egyértelmű volt, sértődötten azt mondta: "Ebből egy szó sem igaz!" Az viszont tény, hogy erről először a 2017-ben megjelent "Titi" című, Lakat T. Károly által írt könyvben olvastam, és - bár erre aztán nem mernék mérget venni - mintha a szerző már korábban is emlegette volna a könyvben leírtakat, nevezetesen; "Így aztán a híres Megyeri úti stadionban rúgta tovább a bőrt, és tizenöt évig maradt a belügyi csapatnál (noha korábban Fradi-drukker volt)." Ahogy látható, a szerző nem azt írja, hogy ezt a Göröcs mondta volna, hanem ő, a szerző állítja ezt - minden alátámasztás nélkül!

Az a helyzet, hogy Lakat T. Károly alapértelmezetten Fradista, ami teljesen természetes, hiszen édesapja, Laka Károly. a Fradi legendás alakja. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Titi bácsi a Fradi 1968-as aranyérmével kapcsolatban nem éppen hízelgően nyilatkozott (és ezt többször több helyen megemlítette...). Az állítás így hangzott: "Az egy ritka nagy sorozat volt, amit akkor produkált a Fradi. A bajnokság utolsó öt mérkőzését kivétel nélkül mind megbundázták,  csak így tudtak bajnokok lenni. Ezért 1969-ig kellett várnunk a bajnoki aranyéremre."

Azt nyilván nem tudni, hogy ez így volt, vagy sem, és a cikk szempontjából mindegy is! Az viszont nem egy emllékes tény, hogy ebben az időben - '67-től '69-ig - éppen az a Lakat Károly volt a Fradi trénere, aki édesapja a Titi című könyv szerzőjének, Lakat T. Károlynak. Volt tehát oka annak, hogy megfricskázza a véleményét soha nem elhallgató Titi bácsit... Nem véletlen, hogy a múlt év decemberében folytatott beszélgatésünk alkalmával én is szóba hoztam ezt a kínos kérdést.

Ezzel a vita helyét át is adom a kegyeletteljes emlékezésnek.