Vélemény

A tradíciók, közösségek védelme foci sorskérdés!

Mindig azt mondjuk, hogy a magyar foci egy sajátos tevékenység, nem lehet összehasonlítani semmi mással. Mondjuk azt is, hogy a Bundesliga, az olasz bajnokság vagy a LA Liga „más kávéház” és ha pusztán az eredményeket nézzük, akkor bizony nincs is sok hasonlóság a mi bajnokságunkhoz képest. Van azonban olyan szelete a labdarúgásnak, ahol mégis felfedezhetünk-nem is olyan kevés- egyezőséget.

Mi újpestiek tudjuk legjobban, mit jelent az a kifejezés, hogy elüzletiesödő sportág. Mi érezzük leginkább kis hazánkban annak a szellemiségnek a terjedését, mely nem tisztel sem érzéseket, sem tradíciókat, ellenben az egyetlen mércéje a profit. Az a profit, mely vagy realizálható közvetlenül, vagy ha nem, akkor a sportág vagy csapat által felépített és elérhetővé váló kapcsolatrendszer biztosít. A szorosan vett közegünk, vagyis az újpestiek (itt együtt értelmezve a 4. kerület lakóit az ország bármely pontján élő lila szimpatizánsokkal) mélységes felháborodással éli meg ezeket a napokat, hónapokat, éveket, sőt, évtizedet. A változásokra természetesen szükség lehet, sőt azokra nyitottá kell válnunk, hisz a magyar labdarúgás -benne az újpesti- üvölti, hogy itt mi és hogyan nem mehet tovább így. Ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hiba magában a közegben van, s igazán a magyar nép (benne az újpesti) az akadálya a fényes sikereknek, maguk az illetékesek azok, akik béklyókba vannak kötve a haladás irányában kifejtett úton.

Aztán nicsak, mi kerül elő úgy hirtelen az irigyelt Bundesligából?

Az az ország, melynek labdarúgása 4 világbajnoki trófeát tudott eddig gyűjteni, 7 BEK és BL győzelmet szerzett (Bayern München 5, Hamburger SV és Borussia Dortmund 1-1), további 7 alkalommal adott döntős csapatot (Eintraht Frankfurt, Borussia Mönchengladbach, Hamburgers SV, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund és Bayern München 2) és rendkívül hosszan lehetne még sorolni a kiemelkedő eredményeiket, gyakorlatilag ugyanabban a fertőzésben szenved, mint a jelenkori, rengeteg sebből vérző magyar (és újpesti foci).

Érdemes elolvasni az Origo cikkét a témával kapcsolatban, ugyanis szebben és érzékletesebben összefoglalni a témát nem hogy nem lehet, de nem is szükséges…itt található.

Amiről azonban mindenképp szót kell ejteni, az az ügy kezelése. A hírhedten hírhedt riválisok mint pl. a Dortmund és a Bayern München hívei is azonos platformra kerültek a gyökértelenség, az elüzletiesedő foci kérdésében, azonos módon léptek fel a tradíciók, egyben a tradícionális csapatok, a fanatizmus, a szurkolói közösségek védelme érdekében.

Az nem lehet kérdés, hogy ha meg akarjuk védeni ezt a sokszor ellentmondásos, de mégiscsak a labdarúgás sava-borsát adó kultúrát, melyet a szenvedélyes szurkolás, az imádott csapat iránti feltétlen hűség és a közösségi életérzés jellemez, akkor közös kérdéseinkben közösen, egymást meghallgatva, megértve és képviselve kell haladnunk!

Hajrá Lilák mindörökké!!!