Vélemény

A sorsolás érdekességei...

A bűvös dátum a július 18.-a. Ekkor kezdődik a bajnokság, s mi az első meccsünkön a Paks ellen kezdünk hazai pályán. A 2. meccs idegenben a Vasas ellen lesz, majd megyünk Békéscsabára, a lila meccsre. Az újoncokat hamar letudjuk tehát, majd a 4 fordulóban jön hozzánk az a Puskás, akitől még soha nem kaptunk ki, viszont otthon még nem vertük meg.

Az 5. meccsen ahhoz a Honvédhoz látogatunk, akik 100. elpáholására készülünk immár elég hosszú ideje.

A 7. fordulótól jön egy elég masszív sorozat, előbb Diósgyőr idegenben, majd FTC otthon. A derbi után megyünk a bajnokhoz, majd jön az MTK, végül Debrecenben zárjuk az első kört.

A második kör szünet nélkül érkezik, és természetesen ugyanabban a sorrendben játsszunk mindenkivel csak ellentétes pályaválasztással. A hazai pálya előnyének érdekes szerepe lehet a mi esetünkben, mert a klub arra készül, hogy az októberben kezdődő stadion felújítás miatt elcseréli a munkálatok befejezéséig a hazai meccseket. Ez azt jelentené, hogy a 13. fordulóbeli Vasas elleni meccstől számítva egy ideig nem játszanánk a Szusza Ferenc stadionban.

Visszatérve a meccsekre, a bajnokságot idén egy idegenbeli derbivel zárjuk, reméljük használható talajviszonyok mellett, mert már bőven benne fogunk járni decemberben.

A 2014/15-ös bajnokság több szempontból is érdekes újdonságokat tartalmaz. Először is, ezúttal 12 csapat vesz részt a küzdelmekben, persze csak akkor, ha a Nyíregyháza kapálódzása végül nem jár majd eredménnyel. Nagy kérdés, hogy számol-e ebben az ügyben buktával a szövetség, mert furcsa lesz egy kész sorsolásba beilleszteni a 13. csapatot anélkül, hogy mélyen bele ne túrnának a többi csapat életébe, valamint hangos, gúnyos kacaj ne kövesse az akciót.

A másik nagy újdonság a lebonyolítás. Nem állítható, hogy ne lenne némi pikantériája az új rendszernek, de felvet kérdéseket is. Az előzetes hírek alapján arra lehetett számítani, hogy az első két kör utáni felsőház a harmadik kanyarra „pályaelőnyt” élvez, vagyis egy meccsel többször játszik majd otthon. A sorsolás viszont már ketté is osztotta a mezőnyt, eszerint mi a jobbak között leszünk, de a DVTK például nem. Ez bizonyára tisztázva lesz még.

A másik, számunkra igen fontos kérdés az volt, hogy a Fradi ellen hol lépünk pályára a 3. körben. Nos, elvileg 50-50 % volt az esély a kedvező vagy kedvezőtlen helyzetre, sajnos ebben mi húztuk a rövidebbet.

Akiket mi fogadunk majd az utolsó körben, a következők: MTK, DVTK, PAFC, Kispest, Paks, Videoton.

Értelemszerűen a többiekkel idegenben találkozunk majd, vagyis a Haladás, az említett FTC, a Vasas, a Debrecen és a Békéscsaba lát minket vendégül. Utolsó meccsünk otthon a Videoton ellen történik majd jövő májusban.

 

Bizonyára sokkal több lesz az érdekes meccs, de hogy a jövő évi bajnokavatás szinte biztos, hogy zajos vitákkal lesz teli, az előre borítékolható, mert 2 intézkedéssel is torzul az esélyegyenlőség. Egyrészt a kupaindulók magasabb légiós kerete, másrészt a hazai/vendég meccsek arányának megváltoztatása. Ez a két tényező már nem igazán nevezhető apróságnak, főként azokban az esetekben, ahol a torzítás kedvező vagy kedvezőtlen mindkét esetben.

MInden esetre arra kell törekedni, hogy megnyerjünk minden meccset, azzal csak nem esünk ki.

Hajrá Lilák mindörökké!!!

Címkék: ,