Vélemény

Már a Szusza szobor sem szent?

Már 10 esztendeje húzódik a történet. Pontos lenyomata annak, hogy milyenek vagyunk.

Az összes kanyart a történetben nem lehet leírni, talán nem is érdemes, mert már mindenki másként emlékszik bizonyos részletekre.

Ami biztos, az az, hogy a szobor tulajdonosa az UVB, amely ma már nem igazán aktív, bár hivatalosan bejegyzett szervezet. Talán már kicsit nyűg nekik az egész, örülnének, ha letudhatnák a szobor sztorit.

Az is biztos, hogy a szobor készen van, és várja, hogy valahol elhelyezzék. Az egyetlen fennmaradt kérdés az, hogy hol. Szóba került a főépület előtti közterület, az "A" lelátó alatti rész, ott ahol korábban a shop volt.

Végül az elmúlt időszakban az építkezésről szivárgott ki a hír, hogy a "B" teraszon lenne a műemlék felállítva, a mosdók előtt. Egy szobor, egy közösség közös jelképe, a stadion névadója, a mellékhelyiségek előtt.

Hogy kinek a fejéből pattant ki a gondolat, jobb nem is feszegetni, mert még akár nagyot csalódhatna is az ember, ha kiderülne. Azóta ismét téma a szobor. A Baráti Kör lépne az ügyben, van is meghatalmazása a szobor tulajdonosától az ügyben. Van új javasolt helyszín, a beruházó hajlik a változtatásra, de egyelőre ennyi. A kérdésben senki nem akar nyilatkozni. A Baráti Kör elnöke azzal hárítja el a kérdéseket, hogy még bízik a normális és gyors megoldásban, ezért egyelőre nem szeretne belemenni olyan témába, mely tovább terhelheti az UTE és az FC, illetve az egész újpesti közösség viszonyát.

Ami megismerhetővé vált az eddigi nyilvánossá vált lépésekből az nem más, mint hogy a beruházó egy kérvényhez, valamint a az UTE és az UFC támogató aláírásához köti a helyszín megváltoztatását. Tudjuk azt is, hogy a kérvény elkészült, az UTE támogatja a kérdést, ezt aláírásukkal már megtették. 2 nappal ezelőtti hír szerint az Újpest FC ügyvezetőjénél, Gyarmati Eszternél van a labda, de ő hallgat. Azé az Újpest FC-é, aki a kérdésben tulajdonképpen nem is igazán releváns. A korábbi tulajdonos, Tolnai Sándor támogatta a szobor ügyét anyagilag, de tudomásunk szerint a jelenlegi vezető nem tett a kérdéshez semmit sem hozzá. Ráadásul az Újpest FC a területnek és a stadionnak mindössze bérlője, így az ő támogatásukhoz kötni az NSK részéről a helyváltoztatást vagy trükk, vagy mindössze udvariassági lépés. Jó...nyilván van benne egy kis óvatosság is, de akkor hol lehet a hiba, miért nincs még lezárva az ügy?

Kicsinyesség? Bosszú? Saját helyzet túlértékelése? Nem tudni pontosan, és azt sem, hogy mi lehet az ok Szusza Ferenc szobrán revansot venni. 

Sokak szerint már nem kell sokáig szembenézni a problémával.