Vélemény

6 ok amiert a magyar nb1 semmit nem ér...az lflgazdaság.blog.hu cikke

6. A magyar szurkolok teljesen hülyék

Ne sértődj meg, ne hüledezzél. Sajnálom, de ilyen dilettáns bagázst még nem láttam, mint amilyen az átlagos magyar szurkoló. Hőbörög, amikor mindenki hőbörög. Igazi fotelszakértő, aki meglátásait még az üknagyapjától örökölte és abban látja a megoldást, ha ezeket a sorokat minden formátumban a tudtunkra adja. 

Szerinted mikor veszi észre, hogy már nem a 90-es években vagyunk és a játékperceket nem az apucik vásárolják meg, hanem a menedzserek? Mikor esik le nekik, hogy nem az eredmény a legfontosabb a világon, hanem a hosszútávú klubérdek. És meddig tart még, amire rájönnek, hogy nem a játékosokat kell állandóan kikezdeni, hanem a közeget (aminek saját maguk is részei)? Mert fel lehetne menteni a szurkolókat, de nem szeretném. Tessék példát venni a kézilabda vagy kosárlabda szurkolóiról... 

 

5. A klubbok állami alapokon, haveri szívességekből élnek

Nehezen hittem volna a kétezres évek közepén, hogy ennél még van lejjebb is. Sikerült rám cáfolni és kormányzati illetve szövetségi szinten kiírtottak mindent, ami alapfeltétel lenne a független piaci működésnek. Helyette a magyar focin tarkón vágták, mesterséges kómába helyzeték és rákapcsolták a TAO-ra, illetve a stadionépítési megalomán programra, ami lassan gyilkoló méregként folyik végig az NB1 ütőerén.

A focival az a legnagyobb baj, hogy soha nem működött ennyire piaci alapokon. Ez az irány, ha tetszik, ha nem. Teljesítményalapú vadkapitalizmus terjedt el és ma már a kínai fociszövetség is kellemetlenül érzi magát az egészségtelen, nem piaci alapú kiköltekezés miatt (szankcionálta is). Mert mit ér az a klub, amelyik képtelen saját piaci bevételből fenntartani a saját újonnan kézhez kapott stadionját? Mit ér az az egyesület, amelyik TAO nélkül képtelen annyi pénzt termelni (vagy a tulajdonosi kör a zsebébe nyúl), hogy legalább nullára jöjjenek ki?

Elárulom a gyengébb képességűek miatt: SEMMIT

Attól nem lesz jobb a foci, hogy a klubbokat TAO átvezetőnek, strómannak használják egyesek. 

 

4. Az utánpótlás továbbra sem létezik

Vérlázító, hogy ebben az eseménytelen, íztelen-szagtalan maszlagban, ami évtizedek óta csak gyalázza az NB1-et, képtelenek vagyunk olyan klubcsapatokat szerepeltetni, ahol a minimálisnál okosabb emberek üldögélnek. A német Bundesligában is simán benyomják a 17-18 éves srácot játszani, mert isten adta tehetség. Nálunk van a tehetség, aki 24 éves kortól számít tehetségnek. 24 év alatt pedig tacsi, akit még véletlenül sem szabad berakni a csapatba, nehogy fejlődjön már egy hangyafasznyit is. Maradjon csak az ifiben élete végéig, aztán lehet selejtezni a hulladékot...

A nagy vezért itt köpném szembe a székemből amúgy. Tehát van a TAO királysága, az Alcsút felülről, a kirakatcsapat, amelyiknek ott van az überalles akadémiája és arra nem képesek, hogy a felnőttbe x+1 év után legalább 2 akadémistát betoljanak már. Tudod, csak mutatóba...

Mit akarunk így? És szerinted ér valamit a milliárdokért fejlesztett akadémista program? Hány srácot képeznek? 500? 1000? Kit érdekel? Ez nem a kritikus tömeg. A kritikus tömeg, az igazi utánpótlás az lenne, ha a klubbok szervezetten összefognának a helyi iskolákkal (általános iskolától) és szervezet körülmények között alakítanák ki a tömegsport nevezetű jelenséget, ahonnan a nagyobb szórás miatt több esélye lenne a tehetségnek kitünni. Mellékhatásként pedig a rendszer sokkal egészségesebb és sportosabb felnőtteket adna át az országnak, ami fordított arányosságban csökkentené az ilyen irányú egészségügyi kiadásokat.

Prevenció bakker, prevenció...

 

3. Ezeket a barmokat el kéne zavarni a francba

Esküszöm, már 20 éve csak jönnek az új hullámos magyar edzők. Jönnek, csak jönnek és semmi nem változik. Egyedül a Véber Gyuri ad okot bármire is, de ő sem Mourinho magasságokba érkezett, hanem oldalvonal melletti "mónika show" performance miatt igazi jelenség, akit még mindig szívesebben hallgatok, mint bármelyik barmot, amelyik magyarázza a bizonyítványt és makogja ugyanazt az 5 kifogást (lejt a pálya, a srácok fáradtak, nincs pénz (van pénz)...blablabla)

Itt mindenki annyira nagyon okos. Mivel ez az edzői réteg újra termeli saját mentalitását, ezért be kéne csukni a boltot. Itt egyedül azok érnek valamit, akik külföldön szocializálódtak (lásd: Löw, Dárdai...stb). De nekik alapvetően eszük ágában sincs hazajönni ilyen Pintérekhez. Minek égessék magukat? Itt úgyis mindenki nagyon okos.

 

2. Martínez, Handzic,Kelava,Mengolo... ők a DVSC 2017/tél igazolásai...

És akkor megvan a második "ezmiez?". Itt van a DVSC, de mondhatnánk bármelyik szuper csapatot, amelyknek az elmúlt években ebből a gyér utánpótlás bázisból (ismétlem: semmilyen szinten nincsen országos szintű utánpótlás stratégia grundfoci alapokon és a helyi iskolák bevonásával) is sikerült azért néhány értéket kinevelni. Mégis mi történik? 

Ömlenek a milliárdok a magyar fociba, és akkor akármelyik átigazolási szezonban nem azt olvasod, hogy a fiatal tehetségek felkerültek az első csapathoz és játszani fognak, hanem etetnek minket Handzic-okkal, Mengolo-kal, meg isten tudja milyen félanalfabéta outlet emberkékkel, akiknek a 99%-a arra való, hogy megtömjük közvetetten a TAO pénzekből (az tul. képpen a közösbe befizetendő adó, ami elvesztette közpénz jellegét) a menedzserek zsebét. 

Valaki igazán szólhatna ezeknek a féleszűeknek, hogyha csak minimális megpróbálnának Afrika helyett a nyírségre koncentrálni, akkor talán a magyar foci is fejlődne. Azt pedig ne magyarázza be nekem senki, hogy olcsóbb Mengolo-t idehozni, mint kinevelni lelkes és tehetséges fiatalokat, akiknek ha csak a 10%-át sikerül értékesíteni, akkor itt is little Ajax lehetne... Sajnos a rövid távú érdekek felülírnak minden racionális tervezést. De kérdem én:

"Nektek hányszor 10 éves periódus kell? Hányszor kell újra kezdenünk a 10 évet, hogy az igazi fejlődés megtörténjen?"

 

1. Ezek a vakegerek azt sem veszik észre, akik a szemük előtt vannak...

 Ott lebeg lelki szemeim előtt, ahogyan egy pufi srác felsétál a pályára, csinál 1 cselt, csinál 2 cselt és mire eljutna a kapuig, még elötte lehozza az edző: "Ne önzőzzé már itt nekünk Ronaldo, mert így semmi nem lesz belőled". És sajnos nem vagyunk messze a valóságtól.

Itt van most a magyar foci legújabb dicsőséglistát üdvöskéje, Bénes László (hosszú leírás itt:klikk) a német Borussia Mönchengladbach 19 éves üdvöskéje, aki most éppen gólt szerzett a felnőtt csapatban. Bénes az alapokat Győrben kapta meg és akár a felnőtt csapat erőssége is lehetett volna.

Helyette a helyi agytröszt úgy látta, hogy Laci 17 évesen túl fiatal ahhoz, hogy labdába rúgjon nemhogy a nagyok között, de még az NBIII-ban is. Mert ugye még túl fiatal volt ahhoz, hogy feltörekvő tehetségként kezeljék. Meg persze nálunk az utánpótlásnevelés máshogy működik évtizedek óta, mint akár Venezuelában is. Mindenhol máshol az utánpótlás 21 éven aluli játékosok játéklehetőséghez jutását jelenti. Nálunk az utánpótlásnevelés azt jelenti, hogy beépítünk a csapatba (esetenként külföldre) hozott 25-26-28 éves játékosokat.

Agyrém, borzalom, undormány.

Szóval Bénes a meglévő tehetségét fogta és elment a szlovák Zsolna csapatához, ahol annyira nem értenek a focihoz, hogy berakták a csapatba. Mondván nem a Handzicokból (26) lesz majd eladható termék, hanem a fiatal tehetségekből. Beszarsz, mi lett az eredménye a hozzánemértésnek. A Mönchengladbach 5,5 millió euróért (ennyit ma már Dzsudzsákért nem fizetne senki) vitte el. Ne legyünk igazságtalanok, ennek a fele is jól jött volna a Győrnek és a magyar focinak.

(Grátisz: Bénes akár a magyar válogatottban is játszhatna, de emiatt már egyértelműen a szlovák csapatot helyezi előtérbe. Na mindegy. Írjuk be Otigba Kenneth mellé.)

Én elhiszem, hogy a tehetség felismeréséhez külön szakmai tudás szükségeltetik. De kérem szépen. Amikor fogja a Vidi és Kleinheisler-t elzavarja a tarcsi padjára, mert nem jut eszükbe, hogy mondjuk a maradék fél évben is pontokhoz jutattná a gyerek a csapatot, akkor mit várunk? Gondolhatod mekkora volt a meglepetés, amikor Laci a válogatottban bemutatkozott... Szerintem a mai napig nem értik, hogy ez melyik műsor volt.

Azt mondom...

Ha már az Állam mindenféle jogcímen (tegyük fel, bár biztosan magasabb ez a szám a stadionokkal és TAO-val) 500 milliárd forintot oda, hogy itt valami futballcsoda történjen meg, akkor lehetett volna másképpen is csinálni. Mivel nem lett az "emútnyóccévben" job a focink annál, mint ami enélkül is bekövetkezett volna (kétévente egy tehetség kiesik a szekrényből, akit valaki észrevesz, 10 évente 1 meglepő válogatott siker), több értelme lett volna igazolgatni az egyik kiválasztott csapatba...

Ha belegondolunk, hogy a Bayern München keretének értéke 176 milliárd forint, akkor szerintem kis túlzással a keret+egy népstadion kijött volna a projektből.