Vélemény

No Bardhi, no party?

Bár még az utolsó forduló nem ment még le, sokan már most az átigazolásokról beszélnek. Sajnos mintha nem csak szurkolói körökben, hanem a játékosoknál is egyre fontosabbá válna a kérdés, így a játékra mintha kevesebb energia maradna…

 Szerencsére ez nem mindenkire igaz, ugyanis kitűnő középpályásunk, EnisBardhi a Haladás elleni meccsen egy góllal, és egy gólpasszal jelezte; nála akkor van vége a bajnokságnak, amikor a 33. forduló (ez most a derbi lesz!!!), az utolsó meccsen is megszólal a hármas sípszó! Enis a góllövőlista harmadik helyét foglalja el, ami 21 évesen még az nb1-ben is komoly érdem.

Sajnos néha az is képes szorongást kiváltani a mezei szurkerből, ha egy játékosunk kiemelkedő teljesítményt nyújt… Az okokat most nem boncolgatnám, de a feszültséget az okozója az, hogy ilyenkor születik egy jó üzlet – legalábbis azok számára, akik ebben részt vesznek. Mi meg, a szurkolók, ilyenkor rendre elveszítjük legjobbjainkat…

Nem szeretnék az örök vitában állást foglalni, mert egyszerűen nem ismerem a háttérben zajló folyamatokat, de azért mégis foglalkozott a gondolat, hogy a minap a sajtóban megjelent - Bardhiért állítólag befutó - 6 millió eurós ajánlat mennyire reális. Elsőre rávágom, hogy ez bizony erős túlzás, de láttunk már meglepő dolgokat!

Ahogy említettem, nincs különösebb ismeretem a háttérben zajló folyamatokról, de a nyilvános adatok segíthetnek talán egy fokkal közelebb kerülni az események megértésében. Persze ez csak egy adalék, egy kis elmélkedés egyféle nézőpontból, de a gondolatkísérlet szerintem érdekes eredményeket adott.

Itt szeretném megjegyezni, hogy az nb-1 góllövőlista részletes adatai - bár alkalmasak a matematikai elemzésre –sportszakmai szempontból nem biztos, hogy értékes tudást adnak kezünkbe. Mire gondolok?

Nos, a fociban nem nagyon szokás a kanadai pontszámítást figyelemmel kísérni, mindenki inkább csak a góllövők nevét jegyzi meg. Ugyanakkor az előkészítő szerepe legalább annyira fontos, mint a gólszerzőé, ezért a szokásos adatokat kipótoltam az „1 gól= pont, 1 gólpassz=1 pont” alapon számított értékkel.

A székesfehérváriak helyezése nem véletlen, két játékosuk vezeti a táblázatot, de közvetlen mögöttük máris ott látom Enist! Ne feledjük el, hogy csapatunk a 2016-17-es bajnokságban nem éppen élmenő, így nem meglepő, ha azt állítom, Bardhi teljesítménye számára kedvezőtlenebb környezetben született. Ebből pedig egyenesen következik, hogy játékosunk relatív teljesítménye a hazai első osztályban kiemelkedő. Nem lenne baj, ha ezt még négy-öt csapattársról is leírhatnám, de most mellőzöm a busongást inkább!

Mellékszál; fel kell hívnom a figyelmet Molnár Gáborra, aki a tavasszal igen-igen gyatra teljesítményt nyújtó Mezőkövesd játékosaként a nála jóval „hájpolt” (és nem mellesleg jóval drágább!) játékosokat előzött meg. Ő azért is érdekes, mert többen említették, mint potenciális igazolást. Nekem nincs közelebbi információm a témában, de mindenesetre kiváló ötlet lenne szerződtetése.

Kicsit tovább boncolgatva a dolgot, nem árt azért azt sem megnézni, hogy egy-egy játékos milyen sűrűn ad gólpasszt, vagy éppen lő gólt! A játékpercekkel korrigált lista alább látható:

A 11-esek számát azért tüntettem fel, mert azonos mutatók mellett a kevesebb büntető rúgó játékos került előbbre. De azért is fontos ez, mert – a télen külföldre szerződő Feczesint nem értékelve – Bardhi közvetlen riválisai, Scepovic, és Eppel bizony góljainak több mint 30%-át 11 méterről, csak a kapussal szemben állva szerezték!

Enis ebben mért 8,3%-os mutatóját nem kell magyarázni, a vak is látja, hogy bizony akcióból, valamint szabadrúgásból sokkal, de sokkal eredményesebb, mint a táblázat többi szereplője! Bizony, a lassan három éve (mindössze 18 évesen!) hozzánk szerződő játékos jelentős fejlődést mutat fel, és ma még mindig csak 21 éves!

Amennyiben a korral kiigazítjuk a kanadai pontokat, akkor tisztán látszik a potenciál! Jelentős különbséggel vezeti ezt a listát, nem is kérdés, hogy ki a legjobb ebben a bajnokságban a támadók között!

További potenciál van Enisben, nem hiszem, hogy most van a csúcson, innen pedig már csak lefelé vezetne az út. Ezt nem látatlanban mondom, hanem azért, mert többször is láttam, hogy egyedül ő maradt kint edzés után gyakorolni még kicsit, és amit ott láttam tőle, azt később bizony meccseken is viszontláthattam! Van tehát tehetség, van hozzá szorgalom, és bizony van kötődés a lila-fehér színekhez!

A fentiek után gondolom, nem okozok nagy meglepetést azzal, ha azt mondom, óriási veszteség lenne számunkra a távozása! De mennyi az annyi? Ha mégis távozik, akkor bizony nagyon meg kell kérni az árát, mert a pótlása bizony nagyon nem egyszerű feladat! Ne feledjük, hogy a több, de gyengébb játékos nem megoldás, miután a 11 pályára lépő elég komoly limit a futballban! 

A játékosok „árazásánál” a transfermarkt adatait vettem alapul, ami – mint tudjuk – nem 100%-osan megbízható, de általánosságban a leghitelesebbnek elfogadott ebben a műfajban. Nos, ha a megszerzett pontokat a játékos-értékkel korrigáljuk, a követező listát kapjuk:

Enis most 700.000 EUR értékkel szerepel a rendszerben, így – ha valaki ezen az áron venné meg, és azonos teljesítményt hozna – egy pontot 37.000 EUR-ért vásárolna meg. Az a 15-ös listán valahol a gyenge közepe felé van, így – legalábbis számszaki értelemben, hazai szinten – egyáltalán nem alulértékelt játékosunk!

Megint OFF; Molnár Gábor a mai érték szerint – igencsak „gazdaságos” játékos, újfent csak megerősíteni tudom, hogy az esetleges szerződtetése kiváló ötlet! Még egy kis kitérő; bár Novothny Soma csak 37. a góllövőlistán 2 góllal, és 4 gólpasszal, de remélem, hogy a mi játékrendszerünkben megtalálja az igazi góllövő cipőjét!

Visszatérve az alaptémához azt tudom összegzésként mondani, hogy most még nem szabad pénzzé tenni Bardhit! Azért mert;

  • Még van lehetősége további fejlődésre az nb1-ben,
  • Reményeim szerint ősztől egy erősebb keret mellett jobban kiteljesedhet,
  • Ez pedig végső soron biztosan tovább hajtja árát a ma még csak hírlapi kacsának tűnő 6 millió euró irányába,
  • Most még nagyon úgy tűnik, hogy „No Bardhi – No party!”…

Nekem szurkolóként persze nem kell pénzügyekkel foglalkoznom, de a fociban ma már akkora szerepe van, hogy megkerülhetetlen. Bízom a klub józan döntésében (még akkor is, ha vannak kétségeim…)!!!

 

HAJRÁ LILÁK!!!