Újpest-BMTE beharangozó: az elsőségek meccse

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Sok elsőség köthető ehhez a meccshez. Első hazai mérkőzésünk itthon a 2020/21-es bajnokságban, feljutása után először játszik idegenben ellenfelünk, és – bármilyen meglepő! – a két klub történetében ez az első élvonalbeli találkozó, amit egymás ellen vívnak meg! És persze reményeim szerint ez lesz ilyen módon az első győzelmünk is, de nézzük az esélyeket!

Bár a BMTE 1912-ben alakult hivatalos mérkőzésen először csak 1920-ban lépett pályára. A klub – miután 1926-ban bevezették a profi labdarúgás intézményét – két részre szakadt; a későbbi Gamma néven szereplő Budafok FC nevű csapat profiként, míg BMTE néven amatőrként folytatták. A Gamma aztán egyesült az Előre-vel, így 1950-ben megszűnt létezni. A mai BMTE elődje valamikor a ’40-es évek közepén szintén profi klubbá alakult – nem is sikertelenül! Az 1945/46-os kiírásban az élvonalban szerepelt!

Miért nem játszottunk velük mégsem? Mert akkoriban az „alapszakasz” (1. forduló néven) egy nyugati és egy keleti csoport vívta meg 14-14 csapattal, majd a legjobb 10 egy „rájátszásban” (Legjobb tíz néven) döntötte el a bajnoki cím sorsát. Mi a keleti, a Budafok pedig a nyugati csoportban játszotta le az „alapszakaszt”, így csak akkor játszhattunk volna ellenük, ha bekerülnek a második körbe, de ez nem történt meg. Míg mi megnyertük csoportunkat, addig ők utolsó előttiként kiestek az NB2-be. Aztán a Legjobb tíz között is a legjobbnak bizonyultunk, így ez az év is egy olyan volt, amikor bajnokként zártunk!

Miért foglalkozom ezzel ilyen sokat? Mert azt gondoltam, hogy nem árt ismerni némileg az ellenfelet, és mert bár a BMTE egy kis csapatnak számít, nem lehet azt mondani, hogy múlt nélküli klub. Ugye megvan a történet, hogy Noskó Ernőt 30 évesen öregnek titulálták ’74-ben, így távozott Újpestről? Nos, ő a BMTE-hez ment, ahol egy jó kis csapatot raktak össze akkoriban, de a vezetőség nem akarta az élvonalbeli tagságot, így maradt az NB2. De Noskó is maradt így is még két évig, hogy aztán ’78-tól a Chinoinban levezetésképpen még rúgja a bőrt négy éven át.

Van tehát némi kapcsolat, de az újoncot minden tisztelet mellett is kötelezően verni kell! Az első fordulóban ugyan nyertek a Kisvárda ellen, de a szabolcsiak most rém gyengék véleményem szerint, így ez nem mérvadó a mostani meccsre nézve. Engem csak az aggaszt kissé, hogy mi Pakson mintha a 70. perc után befáradtunk volna, és cseréink sem ültek, míg a Budafok a lezúduló nagy eső ellenére is jól bírta fizikálisan a Várda ellen. Így most mindennél fontosabb, hogy már a szünetig meglegyen a vezetés, és ha megyünk egy egy-két góllal, biztosan nem szabad leállni. Az ellenfél harcos kis csapat, és ha megérzik a lehetőséget, akár még veszélyesek is lehetnek.

Ezzel együtt is egy 4:1-es győzelmet várok, és ami legalább ennyire fontos; pontosabb, jobban szervezett játékot! Ha így lesz, pezsgőt bontunk! Talán Törleyt...