Minden, ami ma az Újpest

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mottó: Urbányi István mondása: „a meccset gólok nélkül kell értékelni...””

Egykori edzőnk, korábbi válogatott futballista edzői - mottómnak választott - aranyköpése jutott eszembe a meccsről.

Mert tulajdonképpen nem játszottunk rosszul (legalábbis az elmúlt két forduló teljeítményéhez képest), mégis kikaptunk 3-1-re.

Most akkor hogy is van ez?

Kezdődik minden mindjárt a zártkapuval. Az újpesti stadion ismért üresen kongott. Lelkes,, fanatikus szurkolóit ismét kitíltották a stadionból. Hogy miért? Láttátok a Tanút? Valami hasonló filmet lehetne forgatni az újpesti és a mai magyar labdarúgásról is. Van ebben minden. Kitíltott szurkoló, koncepciós üldözés, betílétott stadion, megváltoztatott címer,  aztán van a Párt, az MLSZ, a belga kapitalista, a naív szurkoló, a szurkoló nélküli kluboknak épített csili-vili óriás stadionok, és még sokan mások. És még néhány futballista is van. Ha nem is túl sok.

Na de akkor a tegnapi mecccs. Szóval mezőnyben jól adogattunk, sok jó rágyorsítás, sok labdaérintés és passz az ellenfél 16-osánál, jelentős labdabirtoklási fölény, sok kapurarúgás, és még lőttünk egy szép gólt is.

Na de mégis akkor hogy kaphattunk ki? Hát úgy, hogy volt egy jelentősen megerősített Felcsút, magyar szinten sok jó labdarúgóval, és volt egy egészen hatásos, kontára épített taktika.

A problémák ott kezdődtek, amikor az egykori újpesti Balogh remek labdát csavart középre, ahol a magas és jól fejelő frissenigazolt Diallo remekül fejelte a labdát a kapunkba. Hogy ki volt a hibás? Nehéz kérdés, mert remekül volt benyesve a labda, én azt gondolom, hogy bizonyos esetekben nem kivédekezhető a gól. Csak szerencsével. Ezt is ebbe a kategróiába sorolom. Utána mentünk mint a motolla, kapujához szögeztük a Felcsútot, ott pattogott a labda szinte végig az ellenfél térfelén, sokszor az ellenfél 16-osán, de a védők hősiesen küzdöttek, a beíveléseinkből pedig hiányzott a pontosság. Egyszer Obinna barátunk került 99,5%-os gólhelyzetbe de még kaput sem talált, amatőr strandfocista mozdulattal fölé stukkolt. Aztán lőttünk kapufát is, szóval a szerencse is elpártolt tőlünk. A második félidőben az első félidei játék alapján bíztam az egyenlítésben, sőt még a győzelemben is, de ekkor jött a meccs játékvezetője aki nagyvonalúan, befújt ellenünk a 2. percben egy olyan büntetőt, amelyet a Fradi pályáján a Fradi ellen 10-ből 10-szer továbbengedtek volna. De itt befúja a játékvezető, az itéletvégrehajtó pedig végrehajtotta az ítéletet. Tulajdonképpen már ekkor eldőlt.

Támadtunk tovább azért, a csapat láthatólag nem adta fel, azonban egy ellenfél kapusa által végrehajtott tökéletes indítás után, valamint az ellenfél csatárának a remek helyzetfelismerése  után máris 0-3 lett. Ekkor eldőlt, bár még tudtunk szépíteni egy remekreszabott góllal, de a játékban már nem volt benne, hogy itt szerezhetünk akár egy pontot is. Az ellenfél 5 kapurarúgásából 3 gólt ért el, mi 10-12-ből kettőt.

Szóval lehetne gól nélkül is értékelni a meccseket, csak az ugyanolyan hiba lenne, mintha csak a gólok alapján értékelnénk. Szóval azt gondolom, hogy tegnap egy hajtós meccset játszottunk, mezőnyben helyenként jó megoldásokkal, de az ellenfél a szervezett védekezésének és egy-két minőségi játékosának remek egyéni alakításával került fölénk, megspékelve a játékvezető közreműködésével.

Mert a másdoik félidő 2. percében a játékvezető egy nagy gyomrost vitt be nekünk a 11-es befújásával.

De azért húzzuk rá a vízes lepedőt a csapatra is. Mert mit csinált gólhelyzetben Obinna? Mit csinált két alkalommal Pauljevics védkezésben? Hol állt a kapus a 3. gólnál? Mt csinált ott Pauljevics? Hogy a fészkes fenébe nem lehet beívelni oldalról a labdát soha pontosan a csatáraink fejére? Mit gyakorol Simon? És Pauljevics?

És akkor a pontok:

Mindenki 5-ös. Nem csillagos. Hanem a 10-es skálán. De csak azért, mert igyekeztem mégis csak a gólok nélkül értékelni a mérkőzést.

Se címer, se nézők, se összefogás, se Fair play bajnokság, se nyerő edzői húzások.

Ellenben nézhetjük Negot, Suljicsot, Baloghot, Herist, Bardhit, Hazart, Diarrát és a többieket más klubok mezeiben. Nekünk ez maradt. Meg a savanyú szőlő. Meg a nihil.

Nem jó most Újpest drukkernek lenni.

Hajrá Lilák! Vissza a címerünket!