Semmi pánik...

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kapuzárás volt, pánik nem!!!

Szerencsére nem csak a „férfipártiként” jellemzett belga, és a szivárvány színeiben tündöklő szövetség zárta a kapukat, hanem csapatunk is! De nem csak, hogy zártuk a kaput, hanem igazán oda sem engedtük az ellenfelet, hogy egyáltalán kopogtasson… Azért persze próbálkoztak serényen, de ezen a meccsen igazán csak egy csapat volt a pályán. A végjátékban azért most sem volt teljesen kerek a történet, mert talán már a kilincset is elérték, de aztán arra már nem volt erejük, hogy be is nyissanak!
Ja, hangulat majdnem(!) semmi, az üres stadion totál lehangoló volt. Azt a kis hangulatot – a győzelmen kívül – csak azok rendkívül lelkes szurkolók hozták, akik a rémes időjárás ellenére is kimentek, és a stadionon kívülről is biztatták a csapatot! Óriás köszönet érte! Az meg külön öröm, hogy játékosaink megköszönték a biztatást, a mentőkapunál elcsattant pár pacsi. Ha valaki kételkedett benne, a játékosok a szurkolókkal vannak, nem is kérdés. Ahogy az sem, ki fizeti őket… Így érthető, ha direkt módon nem szeretnének belefolyni az eseményekbe, de ez a mostani gesztus mindent elmond!
Rodi! Nem kellene elgondolkodni azon, hogy ha mindenki szembe jön az autópályán, akkor Te hajtasz a rossz irányba???
Na de vissza a meccshez! A kezdést eltolták, 18:00 helyett 20:00-ra, ami nem is volt olyan rossz döntés! A többi első vonalbeli meccset elnézve nem ártott, hogy nem 40 fokban kellett játszani. Szédelgő, a túlélésért küzdő játékosokkal nem nagyon lehet komoly feladatokat végrehajtani, és így persze nem alakul nézhető foci sem. Szerencsére idén már minden pálya fűthető… De akkor meg miért kell a legnagyobb kánikulában játszani??? Nem lehetne – legalább ilyen extrém időjárási körülmények miatt – egy-egy fordulót áttenni akár decemberre?
Tudom, nincs rá MLSZ-szabály… Még akkor sem, ha az UEFA alapszabálya tartalmaz erre vonatkozó szabályokat. Úgy tűnik, hogy a szabályalkotó csak magára nézve nem tartja kötelezőnek a szabálykövető magatartást (vagy legalább a látszatának fenntartását…). Az időjárás szerencsére kicsit okosabb, mint a mai magyar futballvezetők, intézte is a lehülést! OK, elismerem, kicsit túltolta, nem kellett volna talán ennyi víz, de legalább a vízelvezető rendszer is le lett tesztelve (szintén mint szövetségi előírás!).
Ha nem is voltak ideálisak a körülmények, azért még lehetett élvezhető játékot produkálni, és ezúttal szerencsére mindkét csapat akart is játszani. A Vasasnak ez kevésbé sikerült, de mégsem vették elő a favágó stílust! A pályára lépők – ezek szerint – tiszteletben tartották a két szurkoló-gárda baráti viszonyát, de – érdekes, hogy ezt egy zártkapus meccsre írom… - igyekeztek kiszolgálni a „nézőket”. Megvan azért a hazai focinak egyfajta diszkrét bája, nem?
Események:
1.    félidő:
Rögtön a kezdés után a Vasas játékosa eléggé megkeverte a védelmünket, kicsit meg is ijedtem, de – mint kiderült – talán ez volt az egyetlen komolyabb általános zavar. 
Ezután Zsótér Doni eresztett el egy komoly lövést, de sajna nem talált kaput (ezen a meccsen volt egy kis probléma az irányzékkel, de remélem, hogy ez nem szegi kedvét – lövésből lesz a gól!).
Ezután Lita mutatott be egy hajmeresztő megoldást, amiből majdnem gólt kaptunk. Így utólag azt mondom, hogy jókor jött a figyelmeztetés, középső védőnk ezután nagyon koncentráltan, kifejezetten jól játszott.
Aztán jött a 25. perc, és megérkezett Nagy Dani a kapu elé (már mondhatom, hogy menetrend szerint!) a jobbösszekötő pozíciójából befelé cselezve kilőtte a hosszúsarkot! Ismét egy gyönyörű gól, ismét egy tökéletes lövés, egy bátor cselsorozat után! Van már góllövőnk!!! És nem is egy, mert Diarra visszatért, bár nem tudjuk még pontosan, hogy mi lesz sorsa…
Az első játékrészt két Vasas-helyzet zárta le, de ismét (!!!) kiválóan teljesítő kapusunk, Pajovic rutinból megoldotta ezeket a szituációkat. Nos, kapusunk is van! 
2.    félidő:
Ahogy középpályánk is, ami a második félidőben kiválóan működött, az ellenfélnek momentumai sem voltak, annak ellenére sem, hogy sorra hozta be a támadókat Oenning. 
Nálunk is volt változás, először Nagy Dani helyett Diarra érkezett, majd Donit Móci váltotta, Pauljevic (aki a végére kicsit belassult talán?) helyett Balázs, de inkább csak időhúzás célzattal a 90. percben.
Több nagy helyzetet is kidolgoztunk, de hol Obi (aki javul, javul, de több kell még mindig!), hol pedig Novothny önzőzte el a kapu előtt, hol pedig Doni bombája süvített el a kapu felett/mellett…
A Vasasnál a vége előtt pár perccel még egy próbálkozást jegyeztem fel, de ez sem okozott különösebb gondot nagyszerű kapusunknak! A végén volt öröm, megvan az első győzelem, és kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést!
Összességében egy egyre jobban összekovácsolódó csapat jó irányban alakuló játékát láttam, persze még mindig vannak hibák, de sikerült végre szintet lépni:
-    Van kapusunk!!! Nem győzöm elégszer leírni, és most azt is külön ki kell emelnem, hogy a nem pont ideális talaj ellenére is magabiztos volt lábbal is, máris előrelépett ebben adologban,
-    A védelem közepe kifejezetten stabil, a szélső védők ezúttal fegyelmezettebben visszaértek (de továbbra sem megnyugtató a keret ezeken a posztokon), de most nem tudtak megfutni,
-    Védekező középpályásaink egyre többször tudják jól kihozni a labdát, és a kreatívabb, támadóbb szellemű társakat kiszolgálni,
-    Nagy Dani, Windecker jó labdákat osztogatott (de nincs egy igazi irányítónk így sem),
-    Szélsőink sokszor tudtak a védelem mögé kerülni (a beadások, befejezések terén van mit fejlődni), ez nyilván összefügg a szélső védők, és a labdákat elosztó játékosok munkájával,
-    Középcsatárunk relatív kevés labdát kapott (a beadások, ütempasszok terén még van mit csiszolni), de nem okozott csalódást így sem (talán lehetne aktívabban keresni a labdát, de nem vagyok benne biztos, hogy a ezen a poszton a labda üldözésére fecsérelni az energiát).

Ezúttal is összeállítottam egy – erősen szubjektív! – pontozást, imé:

Pajovic: 7
Mindent megoldott, amit kellett, bár most nem állították igazán komoly feladat elé, csak ezért nem magasabb a pontszám.
Pauljevic: 6 (7)
Jól mozgott, sokat ment előre, ugyanakkor nem maradt le a védekezésnél sem, viszont az oldalán volt néha kisebb zavar. Ez lehet, hogy az előtte játszók hibája (ezt nálam komolyabb szekértők majd megfejtik), erre az esetre tettem be a zárójeles értéket is.
Mohl: 7
Nem volt különösebb hiba a játékában, volt kapura lövése, egy-két kifejezetten jó labdája. Úgy tűnik, hogy ha nem kényszerítik versenyfutásra, képes minőségi játékra.
Litauszki: 6
Igazából ő is érdemelne egy 7-est, de a meccs eleji hibája nálam „megevett” egy pontot, de ettől eltekintve kifejezetten jól játszott.
Bojovic: 7
Valaki azt írta, hogy olyan, mint a Chokito (ronda és finom), de én ezt kiegészíteném azzal, hogy végtelenül megbízható is, ami az ő posztján ugyan alapkövetelmény, de mégis kevesen vannak, akik ilyen sallangmentesen képesek zárni a támadók útját a kapunkig.
Cseke: 5
Semmi különös nem volt nála. Most annyira szürke volt, hogy akár a pontozásom ennek áldozata is lehet. Az viszont szerintem jó ötlet, hogy a korábbiaknál egy kicsivel hátravontabban játszott, mert jó fizikumú játékos, aki szeret tisztán játszani, így Windi és Sanko mellett van egy újabb szűrőnk.
Windecker: 7
Nem volt nagy hibája, viszont volt egy-két kifejezett szép átadása, ugyanakkor megint nem tudott kaput találni egy jól kijátszott szituációban. Mivel neki ez nem is elsődleges feladata, nem hibáztatom érte, de ha ilyen sokszor felér az ellenfél védelmére akkor jobban kell kihasználni a kínálkozó lehetőségeket.
Nagy Dani:8
Zseniális gólt lőtt, ezen kívül pedig Zsótért, Obit is tömte labdákkal, így igazi vezére lett a csapatnak, e valamiért mégsem érzem tényleges irányítónak. Tévedjek, mert nem nagy baj az, hogy irányító/gólszerző is egy személyben, de esetleges kiesése problémákat okozhat.
Obinna: 6
Megmutatta, hogy ügyes a labdával, de azt is, hogy néha meg nem… Elég csúnyán eltörte a labdát gólhelyzetben, de egy beadásnál kapásból zseniálisan húzta a kapu irányába a zsugát. Gyorsasága nem mindennapi, de nem szereti a fizikai kontaktust, ezekben sokszor alulmarad.
Zsótér: 7
Lelkesedése, agresszivitása dicsérhető, ahogy vállalkozó kedve is, de ezúttal sajna az irányzék nem volt jó. Kicsi elmaradása még mindig van a többiekhez képest, de határozottan jó az irány, csak így tovább, össze fog ez állni!
Novothny: 6 (7)
Hasonló eset, mint Pauljevic. Azért, mert ő bizony rendre megérkezett a kapu elé, de a szélről betett labdák csak ritkán találták meg. Középcsatárként két nagy helyzetéből viszont az egyiket érvényesítenie kellett volna, ezért nem tudtam megadni a hetest.

Diarra: 7
Ahogy bejött, szinte azonnal veszélyeztetett, remek kis focista, látszik a mozdulatain, hogy benne van a boogie! Most nem kapott túl sok időt, és az arcán nem láttam túl nagy lelkesedést, nem tudom, hogy igazából mi lehet vele. A lényeg; hasznunkra tud lenni, ha fegyelmezett, és most az volt, pedig egyszer elég komolyan alátettek… (amit a bíró nem fújt aztán be…)
Simon: 6
Ez inkább 7 lenne, ha többet tölt a pályán. Gyors, harcos, de most még mintha kicsit ideges, vagy túlmotivált lenne, mert a koncentráció nem igazán jó még. Érthető a 18 hónap kihagyás után, de most már el tudnám képzelni kezdőként is!
Balázs:
Nem értékelhető.

A következő meccsen az olasz színészt, és csapatát kell két vállra fektetni – idegenben. Erre jó volt akár felkészülésként is a bezsebelt három ponttal végződő meccse, de nem árt figyelni, mert a Bonbonosnál van egy-két villámlábú srác, a védelmük pedig elég kemény fazonokkal áll fel.

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!