Az újpesti vívódás okai...

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

   Van valami sorsszerű abban, ami az utóbbi időben az újpesti sportéletben zajlik. Van egy mesterségesen (saját arculatú alapszabállyal) fenntartott vezető, akit a szakmai élet, folyamatosan döntési helyzetbe hoz. Ennek a klubigazgatónak egy dolga lenne, ami nem más, mint a lila-fehér klub megfelelő érdekérvényesítése. Hát ez az utóbbi időben nem nagyon sikerül neki, sőt éppen ellenkezőleg, a klub van a vezetőért. Miről is van szó a konkrét helyzetben?

Elnökválasztásra készül egy tradicionálisan magyar (és ne legyünk szerénytelenek, tradicionálisan újpesti) sportág. A választáson elindul a jelenlegi elnök, és az ízig-vérig lila-fehér kihívó, Szabó Bence is. Szabó Bencét (azt hiszem) nem kell bemutatni a magyar sport iránt érdeklődők közül senkinek sem. Versenyzői és vezetői tevékenysége, különösen itt Újpesten, mindenki számára ismertek. A korábbi legendás vívó most úgy gondolta, megméretteti magát a szeretett sportágában, hogy a későbbiekben a vezetői, szakmai tapasztalatával előrébb lendíthesse a sportág szekerét. Természetesnek ható módon korábbi egyesületét kérte fel a céljai elérésének támogatásához (a jelöltséghez), ám a jelenlegi UTE vezetéstől elutasítást kapott, azzal a magyarázattal, miszerint az Újpest, a saját vezetői vonalán, a regnáló vezetés mellett teszi le a voksát. Vívólegendánk, tudomásul véve a döntést, egy házzal arrébb, a Vasastól szerezte meg a támogatást.

Tehát a vívószövetség elnökségéért harcba induló két jelölt közül az UTE egyértelműen a politikai vonalon mozgó, a pénzcsapot kezelő, jelenlegi vezetőt támogatja, a nemzetközi szinten ismert és elismert, a sportágért élő-haló újpesti legendával szemben. Az UTE, László Dezső személyében, elnökségi tagot delegál a szövetségbe, erről a nyomvonalról semmiképpen nem akar eltérni. Felmerül a kérdés: miért? Tudjuk jól, hogy hazánk szakszövetségeinek élén a politika által megválasztott (kiválasztott) személyek ülnek. Van, aki már látott is mérkőzéseket a saját sportágából, jelentős nemzetközi sportmúlttal rendelkező vezető azonban nem sok ül elnöki székben. Ez a fajta hierarchia azonban csak rövidtávon életképes, hiszen a sportágak lélegeztető gépen tartásáról szólnak. Az infrastruktúra kialakításon kívül a szakági elnökök más hozzáadott értékkel nem bírnak. Most itt a lehetőség, hogy a (nem mellékesen) nemzetközi szövetség egyetlen komoly funkcióban lévő magyar tagját a hazai vezetés élére lehet választani, a sportágat a szakmaiság irányába lehet terelni. Az UTE klubvezetés azonban elzárkózik ettől. 

Nagyon sokszor látjuk, halljuk, a jelenlegi klubvezetés melldöngetve hirdeti, hogy az újpesti vezetők milyen tisztségeket töltenek be a szakszövetségekben. Ki kell azonban ábrándítanom a klubigazgatót. Amit Önök a hazai sportdiplomáciában stratégiailag fontos pozícióknak tartanak, azt egyszerűen úgy hívják, SZAVAZÓGÉP. Sajnos, a jelenlegi helyzetben sem tudtak az önös érdekeiken túllépni. Most itt volt a lehetőség a bizonyításra, miszerint a klub, a szakmaiság lebeg a szemük előtt, ám Önök egyértelműen a pénzügyi csatorna mellett tették le a voksukat. Ez azonban csak a kisebbik probléma. Az UTE vezetője keresi a kormány kegyeit, hogy megtépázott pozícióit megerősítse. Soha nem a teljesítménnyel akarta felhívni magára a figyelmet, mindig is az volt a célja, hogy erős támogatókkal a háta mögött gyakorlatilag leválthatatlanná váljon. Ez a döntés nem más, mint Őze István túlélésének segítése. Magyarul, ismét nem a szakma, nem a klub érdeke volt a fontos, hanem a vezetőé. 

Reméljük Szabó Bence nyer!

TELJES MEGTISZTULÁST ÚJPESTEN!