Csillagos 5-ös!

Az nem állítható, hogy a színvonal verte volna le a csillárt a parlamentben, de izgalmas meccs volt, az biztos. A szezonban már másodszor kaptuk el az MTK-t, mindkétszer 1-0-ra, és mindkétszer jogosan. Az őszi meccsen egyértelműen jobban akartunk, szombaton pedig jobban játszottunk. A koreográfia (mármint a mérkőzésé) hasonló volt az elmúlt időszakokéhoz képest, mi támadtunk, az ellenfél pedig, mint a legtöbben a Szuszában, beállt védekezni és várta a kontrázás lehetőségét.

Egyszer el is jutottak a kapunk előteréig, de Litauszki önfeláldozóan belevetődött a lövésbe, ezzel el is hárult a kékek minden veszélye. Az első félidőben még picit akadoztak a támadásaink, de szünet után már ezen a téren is gördülékenyebbek voltunk, a gólon és Ojo kapufáján kívül is volt bőven lehetőségünk betalálni a hálóba. A gólhoz mindenképpen illik megjegyezni, hogy…

  1. Suljic az egész meccsen - mint ahogy az elmúlt találkozókon többnyire - bolondot csinált védőiből és ő harcolta ki a szabadrúgást. Hazai pályákon ritkán látható pengés játékos, a mi bajnokságunkat szinte kezdi kinőni. Ha picit pontosabban játszaná meg a labdákat a cselsorozatai után, megtartása reménytelen lenne. Így talán marad még 1 szezont.
  2. A labdának az a Litauszki állt oda, akit 2 évvel ezelőtt minden „szakértő” a pokolba kívánt. Ez az ember Herissel párban a mezőny egyik (talán csak a Vidi vetekszik velük), ha nem a legjobb gátja. Mára Robinak már ahhoz is van önbizalma, hogy odaálljon egy ilyen helyzethez, és meg is tudja oldani. Ne feledjük, a kupadöntőben is elévülhetetlen érdemeket szerzett a serleg elhódításában és az óta is oszlop a csapatban.

A csapat szertelensége még nem múlt el teljesen, ezért nem döngöltük a földbe az MTK-t. Pedig Ojo, Nego valamint más is betalálhatott volna.

Ez a csapat nagyon sokat lépett előre. Nem azért, mert megnyertünk zsinórban 5 találkozót, hanem azért, ahogyan tette ezt. Helyenként jól focizva, néhol szellemesen játszva, de mindig stabilan, akaratosan. Jó az edző szellemisége, szerencsére már „átmegy” a játékosoknak az üzenetek nagyobb része. Persze lehet hova fejlődni, ez nem is kérdés, de érdemes visszagondolni az egy évvel ezelőtti rémálmainkra. Akkor harcban voltunk a bennmaradó helyekért, ma az ötödik helyért. Ha a váz marad és jönne néhány valóban erősítés, akkor a honi mezőnyben mindenki ellen a győzelem esélyével léphetnénk pályára. Az azt követő szezonban pedig már igazi tétre, kupaszereplésre menne a játék.

Az MLSZ intézkedései első hallásra (a hazai játékosokat preferáló klubok jutalmazásáról) jónak tűnik, mert remélhetőleg segíti a mélyebb merítést a fiatalok között, s ennek néhány év múlva a válogatott élvezhetné az előnyeit. Az aránytalanság a kupainduló csapatok javára azonban nem csak hogy torzítja a versenyegyenlőséget, de az előző mondat logikájának is ellentmond, hisz a magyar fiatal a nemzetközi porondon indulva tudná magát kipróbálni, eladni. Ha az európai színtéren kűzdők több légióst igazolhatnak, mint a többiek, mitől fejlődne egy 20 esztendős, reményteli titán? A Paks, Nyíregyháza meccsen? Ja, azon nem, mert lehet, hogy a Paks kijut a kupába, a szabolcsiak pedig nem kapnak licence-t. Akkor a Kecskemét…ööö, ja, azon sem.

Ha már itt tartunk… Ismét kiderült, nézők nélkül van foci. Szurkolók nélkül van foci. Jó játékosok nélkül van csapat. Stadion nélkül van csapat. Stabil, megbízható, kiszámítható anyagi bázis nélkül nincs!

 

Az 5. zsinórban megszerzett győzelem büszkeségre ad okot. Az elmúlt hetek teljesítménye 5*!

 

Hajrá Lilák mindörökké!!!