Tündöklések és bukások

Kettő, azaz 2 esztendeje, hogy az ETO megnyerte a magyar bajnokságot.

2 hónap, és ha csoda nem történik, megszűnik az az egyesület, amelyet 1904-ben alapítottak, eleddig 4 alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot és szintén négyszer hódította el a magyar kupát. A szuperkupát egyszer szerezték meg, és 1964/65-ös szezonban eljutottak a BEK elődöntőjéig.

Vagyis nálunk mindössze 19 esztendővel fiatalabb, és bár eredményeik a miénkét nem érik el, a honi ranglistán így is bőven a legjobb 10-ben vannak. Mögöttünk a 2. leghosszabb NB 1-es tagsággal rendelkeznek. Olyan nemzetközi mérkőzéseket játszottak, melyre a legtöbb csapat csak irigykedve füttyent. Juventus, Standard Liege (de ismerős ez a csapat), Man UTD, Benfica, Fiorentina, Milan, Stuttgart és még sorolhatnánk.

2 éve még a Pep Guardiola által éppen csak átvett, friss BL győztes Bayern München parádézott az ETO parkban. A klub 3 alkalommal adott magyar gólkirályt a sportágnak. Gyönyörű stadion és irigylésre méltó infrastruktúra segíti a klub munkáját.

Az elmúlt időszakban sokan, sokszor mondták el, vidéken van a foci fővárosa, s ezen alkalmakkor egyik példaként Győr lett felhozva. Nem csak a foci kapcsán, hanem a méltán világhírnévre szert tevő kézis lányok, vagy épp a női kosarasok miatt is a sport fellegvára volt a kisalföldi város. Aztán ne feledjük a futsalt sem. Szinte a semmiből varázsoltak egyeduralkodó csapatot, tele válogatott játékosokkal, majd spanyol, portugál, brazil idegenlégiósokkal és szintén ibériai edzővel.

Már az idősebbek is csak halványan emlékeznek arra, amikor legutóbb megvertük a Győrt.

De most egy jó ideig nem kell aggódni miattuk. Ha beigazolódnak a várakozások, akkor legalább 5 esztendeig nem találkozunk velük, kivéve, ha ők az újrakezdés után minden évben lépegetnek egyet felfelé, még mi mindig egyet lefelé.

Ennyit érnek a tradíciók, a fényes múlt, a szenzációs eredmények, a sokak által irigyelt történelem. A mai világ nem a romantikáról szól, hanem a rideg számokról. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor van bevételi és kiadási oldal és ha kedvező a szaldó, akkor lehet jó foci. Annyi rugalmasság van a rendszerben, hogy a bevételi oldal nem feltétlenül a foci körül jelentkezik, de hogy van, az biztos. Ilyen például a Real Madrid esete. Minden évben veszteséges a klub, mégis talál mindig befektetőket, mert a királyi címerhez történő dörgölődés a kapcsolatokon és hírnéven keresztül busásan megtérül.

Ehhez persze az kell, hogy a Santiago Bernabeu stadion szinte mindig zsúfolásig telik meg. Ha igazolnak egy új világsztárt, másnaptól a mezeladástól a karórán keresztül mindenhol ott a neve és van is fizetőképes kereslet. Szakemberek erre azt mondták, hogy ott mélyebb a foci és a csapat iránti elkötelezettség. Nálunk ilyen szenvedély inkább az ellenfél gyűlöletében található meg, erre pedig egyrészt nincs befektetői „rámozdulás”, másrészt elég ocsmány furcsa is lenne.

Visszatérve a Győr esetére, a felelőtlen, erőn felüli gazdálkodás, a szerencselovagok áldásos tevékenysége, a”finanszírozzunk csapatot hitelből és majd a BL bevétel kihúz a sz.rból” szemlélet ismét bedőlt, csak ezúttal nagyon durván és látványosan. A csalók munkájának eredményét tavaly mi is majdnem megszívtuk, egyetlen szerencsénk az volt, hogy az anyaegyesület normálisan gazdálkodott és volt 1 % tulajdonrésze az Újpest FC-ben, így ránk lehetett kreálni egy „gumitörvényt”, amivel megmenekülhettünk. A Győr esete annyiban más, hogy az anyaegyesületnek nincs részesedése az ETO FC KFT-ben, valamint ők is rottyon vannak.

Bármi is lesz a Győr agóniájának a vége, furcsállható, hogy nem tanultak a mi példánkon. Már mi is csak úgy menekültünk meg, mint ahogy a teve préselni át magát a tű fokán, ráadásul ők minden szempontból rosszabbul álltak. Nincs anyaegyesületük, és nem mutogathatnak a hátuk mögé, mert az aktuális vezetőik a hunyók, akik ráadásul hűvösben vannak. Így tényleg nehéz szabadulni ebből a helyzetből, nem tudnak kreálni semmilyen mentesítő papírokat visszadátumozva, nincs lehetőség átbeszélni lehetőségeket, gyakorlatilag bénult kacsaként sodródik a cég az árral.

Amikor a télen leigazoltuk tőlük Andricot, örültek jövetelének, de picit csodálkoztam is rajta. Nem értettem, hogy miért jön el a Kánaánból valaki a „fapadosba”. Mára egyértelmű a kép, inkább legyen valami fapados, de kiszámítható, állandó, biztonságos, mint csilli-villi, de képlékeny, bizonytalan. Szerintem Nemanja szívéről is tonnás kövek zúdultak le hogy eljött, mikor megtudta, mi van Győrben.

Az világosan látszódik, hogy egy egyesületi vezető addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér. A takaró hosszát ő ismeri, neki kell ebben döntenie. Ezt a részét –bármennyire is nehéz néha- nekünk el kell fogadni, mert 1. ő viszi a vásárra a bőrét, 2. ő viszi szeretett csapatunk bőrét is a vásárra.

Legyünk őszinték, ki cserélne most a közülünk a győriekkel azért a bizonyos 2 évvel ezelőtti aranyéremért? Ugye, senki?

folyt. köv.