MLSZ álláspont a büntik ügyében

Az elmúlt hetekben ismét azzal került előtérbe az Újpest, hogy nyeri a meccseket és kapja a büntetéseket.

A tavalyi "büntibajnok" címet jó kezdéssel védheti meg a klub.

Ennek kapcsán rengeteg vélemény került napvilágra, ezért megkerestük az MLSZ illetékeseit a kérdésben, akik máris válaszoltak azokra.

Ezeket közöljük szokás szerint változtatás nélkül.

Íme a levél:

Tisztelt MLSZ,

 

Kérem segítségüket az alábbi kérdésben!

 

Honlapunkhoz nagyon sok kérdés érkezett a mai nap folyamás az alábbi ügyben.

 

Miután az Újpest FC legutóbbi mérkőzésén tapasztalt kirívóan sportszerűtlen magatartást tapasztaltak, a klub 800.000 Ft-os büntetést kapott, a szurkolóink kérdései az alábbiak:

 

Kérem továbbítsa a kérdéseket az illetékesekhez!

 

- Más stadionokban nem tapasztaltak-e a Szusza Ferenc stadionban hallottakhoz hasonló jelenségeket?

- A Fegyelmi Bizottság milyen információkra alapozza döntéseit?

 

- Van-e lehetőség a kiszabott büntetések felülvizsgálatára, ha esetleg újabb információk kerülnek elő, melyek megváltoztathatják a megítélését az ügyeknek?

- Hogy értékelik, a kiszabott büntetéseknek, melyekkel a klubokat sújtják, elérik-e céljukat?

- Hogy értékelik, a szurkolókkal való kapcsolat milyen minőségű jelenleg és milyen irányba változik az?

- Nem tartanak-e attól, hogy a Magyarország-Románia mérkőzésen a szurkolók esetleg olyan magatartást tanúsítanak, mely miatt az MLSZ büntetésre számíthat?

-Az Újpest szurkolói kettős mércéről beszélnek klubjukkal kapcsolatban. 

Önök szerint van-e ennek alapja? 

 

És a válaszok:

 

Megtisztelő megkeresésére a következőkről tájékoztatjuk.
 
 
A büntetések megértésében segítséget nyújthat az MLSZ Fegyelmi Szabályzata (FSZ), amely egyértelműen rendelkezik a kiszabható büntetési okairól, a büntetési tételek mértékéről, valamint a büntetések enyhítésénél vagy súlyosbításánál alkalmazható alapelvekről is. Így például a nézőtéren tapasztalt rasszista, politikai, gyűlöletkeltő megnyilvánulások esetén enyhébb esetben minimum 300 ezer forintos, súlyosabb esetben, visszaeső sportszervezet esetében akár több milliós is lehet a büntetési tétel (az összegeket az enyhítő körülmények, például a sportszerű szurkolásra való figyelmeztetés, az elkövetők kiemelése, velük szemben indított eljárás csökkentheti). Az MLSZ célja az, hogy minden labdarúgó-mérkőzés kizárólag a futballról, sportról szóljon. A klubok nem azért szervezik a mérkőzéseket, hogy a lelátóra érkező nézők politikai, társadalmi üzeneteket fogalmazzanak meg. A szövetség nem kívánja mérlegelni, ki mit, miért írt ki, vagy skandál, az alaptétel az, aki egy sporteseményre érkezik, az tisztán sporteseményen vesz részt, ahol semmi más törekvésnek nincs helye. 

Az MLSZ versenyrendszerében résztvevő sportszervezetek tisztában vannak a vétségekkel és a kiszabható büntetésekkel is, hiszen a nevezéskor elfogadják a szövetség fegyelmi szabályzatát. A nevezés egyben azt is jelenti, hogy a sportszervezetek részesülnek a bajnokság jelentős központi bevételéből. 
 
A FEB utóbbi hónapokban hozott döntéseit legtöbbször a nézőtéri megnyilvánulások miatt kiszabott büntetések kapcsán bírálják. Pedig az FSZ egyértelműen fogalmaz: "Fegyelmi vétséget követ el, aki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot az által sérti, hogy mást, vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozás miatt becsmérel vagy megaláz. A Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azon labdarúgóval vagy sportszakemberrel szemben, aki a labdarúgással összefüggésben bárkit nyilvánosan, súlyosan becsületsértő kifejezésekkel illet, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy földrajzi hovatartozása miatt. 

Fegyelmi vétséget követnek el azok a nézők vagy egyéb résztvevők, akik gyűlöletkeltő és/vagy rasszista kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír, vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, gyűlöletkeltő és/vagy másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató viselkedésben a mérkőzés előtt, alatt és után." 
Az alkalmazandó szankció, a  kiszabásra kerülő büntetés mértékét a független tagokból (egykori labdarúgókból, jogászokból) álló Fegyelmi Bizottság(FEB), a valamennyi körülményre tekintettel lefolytatott eljárást követően  határozza meg. A Fegyelmi Bizottság ülésein a játékvezetők, a mérkőzés szövetségi ellenőrei valamint szövetségi biztonsági ellenőrei által leadott jegyzőkönyvek alapján indít eljárást a szabályszegő játékosok, sportszakemberek, sportszervezetek ellen.
 
A Fegyelmi Bizottság a rendelkezésére álló ellenőri jelentések alapján - ha szükséges, a televíziós közvetítések vágatlan felvételeinek felhasználásával - zárt tanácsülésen, tanácskozás után, szavazással hozza meg határozatát a szabályzatban lefektetett elvek alapján. Aki ellen fegyelmi eljárás indult, jogosult arra, hogy tárgyalást kérjen, vagyis az elrendelés okát, annak tartalmát pontosan megismerje, kérdéseket és észrevételeket tegyen, valamint a fegyelmi eljárás szabályai által meghatározott eljárás során személyesen jelen legyen, ismertesse saját érveit, meglátásait. 
 
A magyar labdarúgás fejlesztése sokat emlegetett kérdés. Abban mindenki egyetért, hogy a futballunk csak akkor lép előre, ha növekszik a szurkolói tömegbázis is, márpedig egyértelmű, hogy a sportszakemberek, nézők kulturálatlan viselkedése a mai napig visszatartó erőt jelenthet, és ami hasonlóan nagy probléma: csöndes, de jelentős azon tömeg is, amelynek tagjait a helyszíneken keseríti el a nem megfelelő nézőtéri viselkedés. Bármilyen módon próbálják is tévesen, manipulatívan beállítani az MLSZ törekvéseit, aki rendszeresen jár hazai futballmérkőzésekre, pontosan érti, hogy a szövetség és a klubok milyen viselkedési formákkal szemben kívánnak fellépni, és melyek azok, amelyeknek a jövőben is van létjogosultsága a stadionokban. 

A Gyűlölet nem pálya kampány egyértelművé teszi a klubok azon törekvését, hogy a szenvedélyes szurkolás a játék része, a gyűlölet viszont nem.
 
Ami a Magyarország- Románia Eb-selejtezőre vonatkozó kérdését illeti, arról tájékoztatjuk, hogy az UEFA kiemelt figyelmet fordít a biztonsági kockázatot jelentő mérkőzés monitorozására. Amennyiben súlyos rendbontásokról számolnak be, egy esetlegesen elmarasztaló ítélet súlyos erkölcsi, anyagi és sportszakmai károkat okozhat a magyar labdarúgás egészének. A megfigyelők nem csak a stadionon belüli eseményeket figyelik, hanem a stadionon kívüli történéseket is vizsgálják. 

A magyar válogatott számára rendkívül fontos a szurkolók támogatása, buzdítása, mely nagy mértékben segítheti a nemzeti csapat helytállását, ezért kérjük a magyar szurkolókat
 - köztük természetesen az újpesti szimpatizánsokat is -  hogy szenvedélyesen, de felelősen biztassák a csapatot. Minden olyan megnyilvánulás – akár politikai tartalmú, gyűlöletkeltő esetleg rasszista –, amely megszegné az UEFA és a FIFA zéró toleranciát hirdető szabályait, súlyosan sérthetik a magyar válogatott érdekeit, veszélyeztethetik céljait. Kérjük a csapatot támogató szurkolókat, ne feledjék, a fegyelmi szankciók között a stadionbezárás, pontlevonás vagy akár a versenysorozatból történő kizárás is szerepelhet! Érjék el viselkedésükkel, hogy a pályán küzdő játékosainknak ne kelljen aggódniuk az esetleges szankciók miatt. Hangsúlyozottan kérjük a válogatottat elkísérő szurkolóinkat, hogy semmilyen esetleges provokációnak ne üljenek fel, mindvégig lelkesen és sportszerűen szurkoljanak a magyar csapat eredményes szerepléséért! A várhatóan forró hangulatú mérkőzés legfeszültebb pillanataiban sem felejtkezhetünk meg, hogy a Magyarország-Románia  selejtező mérkőzés elsősorban egy sportesemény, semmiképp sem háború! Éppen ezért a válogatottal tagjai arra kérik a Szurkolókat, a sportszerűség legyen a magyar tábor jellemzője, ebben is múljuk fölül minden mérkőzésen ellenfelünket! 
 
A szurkolók és az MLSZ kapcsolatát érintő kérdésével kapcsolatban megjegyzendő, hogy a közelmúltban a  javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győzték meg az MLSZ vezetését, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatják korábbi  álláspontjukat a szurkolói kártya kötelező használatáról .  A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakították át. tapasztalataink szerint ezt a döntést kedvezően fogadták mindazok, akik korábban nem ismerték fel a kártya-rendszer előnyeit. 
Bízunk abban, hogy a lelátókra mind több olyan szurkoló tér vissza, akik megértik, hogy a szenvedélyes szurkolásra szükség van, ám a gyűlöletkeltő, hátrányosan megkülönböztető, sportszerűtlen magatartásra nem.
 
Az Újpest Fc büntetései kapcsán a szurkolók egy része által említett „kettős mérce” megfogalmazás – figyelemmel a fentiekre - alaptalan és indokolatlan.
 
Tisztelettel: MLSZ Kommunikáció