Mennyi az annyi, Rodi?

Sok a vita arról, hogy mennyit is ér a keret, kire és mit áldoz a tulajdonos. Mivel ebben a témában (sem) működik kolosszális kommunikációs gépezet az Újpest FC-nél, egy kicsit igyekeztünk a dolgok mögé tekinteni.

Nos, egy másik cikkhez adatgyűjtése során találtam rá a következő gyöngyszemre a PMR (Pénzügy Monitoring Rendszer) eljárásrendjét tartalmazó dokumentumban:

„A sportszervezet számviteli politikáját legkésőbb 2015. december 31-ig úgy szükséges módosítani, hogy a sportszervezet közzétételre kerülő 2016-os éves beszámolójában a játékosok játékjogának értékelése tekintetében nem él a Számviteli Törvény által megengedett valós piaci értéken történő értékelés lehetőségével, hanem a játékjogok bruttó értékét bekerülési értéken mutatja ki az éves beszámolóban.”

Ez világos, a lényeg az, hogy a játékosok értékének könyv szerinti értéke megegyezik a játékjog megvételére fordított összeggel. Nos, ez nem pontos, mert (az Újpest 1885 Kft. 2016-os „Kiegészítő melléklet a 2016.01.01 - 2016.06.30 időszakra vonatkozó üzleti évről” c. dokumentumból idézve);

„ A társaság a vagyoni értékű jogok között mutatja ki a nála lévő játékosok értékét, melyek esetében a hasznos élettartam 5 év. A társaság a játékosok játékjogának értékét a könyvekben amortizált bekerülésiértéken tartja nyilván, a jogok piaci értéken történő értékelését, értékhelyesbítés elszámolását nemalkalmazza.

A 100 ezer Ft bekerülési érték alatti immateriális javak értékcsökkenését a Társaság egy összegben, beszerzéskor azonnal elszámolja.”

Szóval van egyfajta amortizáció, de a legutolsó elérhető, a 2015 évről szóló beszámolóban szereplő adatok adhatnak némi támpontot! Bár ez még a 2015-ös év végi állapotokat tükrözi, az MLSZ már azév december 31. előtt kötelezte a számviteli politika megváltoztatására a klubokat, aminek – gondolom és – az ÚFC is megfelelt. Nos, akkor nincs más hátra, mint nézzük meg a vagyoni értékű jogok sornál feltüntetett összeget! Imé:

Ez bizony érdekes eredményt mutat, mert azt látom, hogy az a 168.776.000 forint (533.364 EUR) köszönő viszonyban sincs a transfermarkt által 5,7 millió euróval! Mi lehet ennek az oka? Nos, nem az, hogy a 100.000 forint alatti tételeket azonnal leírja az ÚFC, hanem sokkal inkább az, hogy az akkor a keretben lévő játékosokért maximum 180-200 millió forintot adott a klub.

Ez azt jelenti, hogy a többség szabadon igazolhatóként, de legalábbis úgy szerződött az ÚFC-hez, hogy azért az ÚFC-nek nem kellett fizetnie. Az akkori keretből 3-4 játékos még az előző tulajdonosok „fémjelezte” korszakból jöttek, így az ő könyv szerinti értéküket ki kell vonni a cca. 168 milliós összegből!

Ezek szerint 150 milliónál nem lehet több, amit R.D.játékosok vásárlására költött 2015.12.31-ig. Vagy valami „okosság” van ugye…

Azt nem tudom, hogy azóta hogyan változott a helyzet, de nem vagyok túl optimista… Azt viszont tudom, hogy a játékosok játékjogának megvásárlása csak egy szelete egy klub kiadásainak! Csak szorosan a kerethez kapcsolódó kiadás a játékosok bére is, ami 2015-ben 931 millió forint volt, ami azért a cca. 60 alkalmazottal számolva fejenként cca. 15,5 millió/év. És tudjuk, hogy a szertáros, a takarító néni, hasonló dolgozók bére azért nagyon nem ez a kategória. De persze ezen kívül is sokféle kiadás terheli a klubot. 

Kíváncsian várom a következő időszak mérlegét és beszámolóját – különösen pedig a mellékletet -, mert kiderülhet, hogy az utóbbi időszakban mennyit áldozott jó tulajdonosunk a befolyó igazolási összegekből… Ha minden igaz, ezek lassan kész lesznek, hiszen az ÚFC 06 hó 30. napi fordulónapos üzleti évet alkalmaz.

 

HAJRÁ LILÁK!

NEM KELL ÚJ CÍMER!