Értékelés helyett, avagy a Debrecen elleni meccs margójára...

Az Újpest fórumon olvastam az alábbi kommentet „Oszi” szurkolótárstól a Debrecen elleni, hazai 1:1es meccset követően:
„Belga, mali, albán, kameruni és három horvát játékos is pályára lépett a Puskás Akadémiában, de ez is kevés volt. A felcsúti csapat hazai pályán kapott ki a hagyományosan csak magyar játékosokat foglalkoztató Pakstól 2-1-re. 
A pénzben dúskáló felcsúti csapat a nyáron egy komplett csapatot szerződtetett, cserékkel együtt, mégis csak hatodikak a bajnokságban. 
A Puskásban - szokás szerint - egyetlen egy saját nevelésű játékos sem volt. Nem tartották be az MLSZ ajánlásait sem, ami a légiósokra vonatkozik (egyszerre hárman lehettek volna csak a pályán) és fiatal játékost sem küldött pályára Pintér Attila. A nézőszámot a Nemzeti Spsort tudósítója 500 főre becsülte, hivatalosan azért felhúzták 823-ra. 
A Lákitól is kaptak előtte egy sima hármast ,csak mi ajándékoztunk mostanában nekik (ráadásul itthon) 3 pontot . Ennyit az edző fenoménról akit egy őőő is legyőz taktikában . Szerencséje hogy megmentették a játékosok a Kavicsoknál. Kérdezem hol élné túl egy edző hogy 18 hazai mérkőzésen 3 győzelem a mérleg??  És ezt pont Újpesten teheti?? Ja és hozzá teszem, hogy a válogatott szünet után( 2 hét)  a Paks  jön hozzánk ! Talán addig kielemezhetné hogy 2 csatárral hatékonyabb a támadás  :lol: Mert nem ártana megszerezni a 19.hazain a 4. győzelmet. De előre elárulom én, ezt is X-re játsza, fő a védekezés, ami úgysem megy nekünk.”
Eddig az idézet. Sok dolgot érint, látható, hogy a probléma összetett, és nem is kifejezetten csak az Újpestet érinti. A beírás jó gondolatébresztő, nem is hagyható szó nélkül. Lássuk!
A felcsúti sztori is megérne egy misét, de röviden csak annyit, hogy az a csapat a magyar foci állatorvosi lova... A sokmilliárd úgy vándorol zsebekbe (játékos, edző, tulaj, építő, építtető, múzeum-gründoló névbitorlók, satöbbi...) úgy, hogy nincs mögötte teljesítmény. Miután azonban én nem vagyok egyike annak a száz szurkolónak, aki kimegy a meccseikre, nekem sokkal fontosabb az Újpesttel kapcsolatos része a hozzászólásnak.
Mert sajnos a másik állatorvosi patás mi vagyunk… Idejön egy senkiházi, aki azt gondolja, hogy mindenkinél okosabb (és amilyen szerencsétlen hülyék vagyunk vagyunk, ezt bizonyítjuk is neki... például igazságszolgáltatásunk bénaságával), csinál egy spúr csapatot (évente másikat…). Aki kicsit is jobb, azt azonnal eladja, zsebre teszi a lóvét, “oszt csá”... Vegyük észre, hogy pont azt csinálja, mint egy utánpótlás-nevelő egyesület; nem az eredmény fontos, hanem évente egy-két játékos kinevelése. 
Ott van pl. Obinna. Nos, neki jól hangzik a neve, korábban nagy csapatok látókörébe is bekerült, akkor is kezdő, ha a formája nem indokolja. Nem azt mondom, hogy nem jó játékos, csak azt állítom, hogy nem az a lényeg a kezdő kialakításánál, hogy aktuálisan ki a legjobb az adott posztokon, és ezek a legjobbak hogyan képesek együttműködni a pályán.
Diallo azért nem játszik, mert őt majd jövőre időzíti, Salétrost meg azért hagyják ki könnyen, mert csak kölcsönben van itt opcióval, így ha nem játszik sokat, a pénzügyi (de csak az!) alkupozíció jobb lesz. Persze, lehet, hogy a játékos nem akar maradni, de sebaj, nem kerül sokba! 
Zsótér nem tudja tartani a száját, ezért beteget kell jelentenie, ha éppen „büntibe van”, hogy ő is megtanulja; az van amit a “gazda” mond, slussz! 
Lita, Simon Krisztián még mindig hisz az Újpestben, mert ők tudják mi az (mi volt az...), alázattal,teljesítik feladatukat, de nem tudom, hogy meddig lehet alázni őket ezzel a vezetői hozzáállással. 
Novothny, Tischler között verseny van, de csak azért, mert;
1. Nem merünk igazi 4-4-2-t játszani (amit a Debrecen ellen láttunk az inkább 6-2-2, vagy 4-2-2-2 volt, mert a két csatár úgy volt fent, hogy a védelemhez, a két szűrőhöz nem nyúlt hozzá a mester).
2. Soma fiatalabb (23 éves), ezért Tischler (26 éves) sokkal kevésbé piacképes külföldön, ahova 25 fölötti játékos az nb1-ből már nem kell, mert akkor már rég késő megtanítani tényleg haladó játékrendszerekre, technikai szempontból meg végképp nem fejleszthetők. Mert - lássuk be - akit innen kivisznek egy top-bajnokságba, azzal lutriznak (ehhez mért az ár is persze...), de biztosan nem húzóemberként számítanak rájuk, maximum fejleszthetőnek gondolják... 
Így lehet, hogy Soma sokkal többet foglalkoztatott csatár, Nebojsa állítása - miszerint Patrik nem elég jó még - nálam érvként bizony nem kis gellert kap... 
Pajovic szintén üzlet; tehetséges srác, maximum két év múlva szinte biztosan francia/spanyol másodosztály, vagy Belgium lesz az irány, nem is kérdés, de ha csak a jelenre koncentrálunk, a kapusoknál legalább egyértelmű, hogy ő a jobb. Itt meg az zavar be, hogy Rabóczki Balázs a próbaideje után nem hosszabbított, mert úgy gondolta, hogy ilyen körülmények között nem folytatja, ehhez a produkcióhoz nem adja a nevét. 
Hogy mennyire faramuci a helyzet, azt jól mutatja, hogy Vignjevic mester csak a hírekből értesült Rabó kilépéséről... Jól meg is lepődött, mert számolt a kiváló szakember munkájával! A döntés tehát - ne feledjük, ez szakmai döntés, mert a végleges fizuról a szerződés aláírása során szokás megegyezni, nem a próbaidő utolsó napján… - nem Vignjevic kezében volt, ebben is a futball-analfabéta tulaj döntött!!! 
De tovább! Kik vannak még? Ingyen megszerezhető játékosok; Pauljevic, Bojovic például, tipikus lepattanók, de persze részben ide tartozik Lita, és Simon Krisztián is. És akkor még kik vannak? Nos, akiket egészen egyszerűen nem lehet jó pénzért eladni; Windecker, Sankovic, Balázs, Pávkovics, Cseke például. Ha jól sejtem, Bojovic, és Pauljevic is ilyenek lesznek. Ma ugyanis azok alkotják a csapat „gerincét”, akik nem kérnek túl sokat, hiszen tudják, máshol nem lenne ilyen biztos nb1-es helyük. Mert nézzük csak meg, hogy hova igazolt Nagy Gábor, vagy Andric? Hát nem éppen előrelépés a karrierjükben az új csapatuk. Korábban ők voltak az “óccsó és nem ráz” kategória...
És akkor ki maradt még; egyrészt a soha nem látott fiatalok, akik az utánpótlásból kerülnek fel, majd valahol az nb3 útvesztőibe tévelyegnek focipályafutásuk hátralévő részében, meg persze az Angelov-félék, akik Vignjevic (?) kegyelemkenyerén élnek nagyjából, de ezen kívül semmi pozitívumot nem tudnak felmutatni!
Nos, aki erre azt mondja, hogy ez megfelel Újpesten, az valamit nagyon nem ért ebben a történetben, vagy azt nem érti, hogy hol a helye a magyar fociban az Újpestnek! Ők valószínűleg megveszik a belga-címeres mezt, tapsikolnak, amikor eladjuk legjobbjainkat, és sikerkent élik meg, hogy nem esünk ki az nb1-ből. Lelkük rajta, de ez olyan elsilányosodás, mint amit Nagy Feró mutatott be az ős-Betrice-től a tehetségkutató zsűritagságig tartó folyamatban. A zenehallgatók leadták igényeiket, Feró meg mindig csak pont azt szolgáltatta, amire szükség volt. Így jutottunk el a szókimondó szövegekkel tűzdelt (akkor) haladó zeneiségtől a még giccsnek is műanyag ákorgásig… Akinek ez így rendben van, számítson rá, hogy hamarosan a Szatymaz elleni meccs lesz az, ami a Derby helyett az év meccsének számít majd!
A képlet egyszerű; a tulaj rossz időben, rossz helyen kísérletezik egy nevelő egyesület létrehozásával. Mi pedig rossz időben, rossz helyen vagyunk, mert útban vagyunk neki, hiszen pénzügyi céljaihoz nincs szüksége ránk! Szakmai céljai – csapatszinten – semmiképpen nincsen, és amíg itt van nem is lesz, a modellje ugyanis egyre inkább működik – persze csakis pénzügyi értelemben.
Ne legyenek illúzióink; amit Jurácsik Mátyás a Dinosport vendégeként jövőképként felvázolt, egyáltalán nem sci-fi kategória, hanem egy nagyon lehetséges forgatókönyv. Kérem, mondjon valaki érvet arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosnak miért lenne komoly szüksége arra, hogy pont Újpesten játsszon a csapat, vagy arra, hogy miért fontos neki a lila-fehér színek használata, vagy éppen miért lenne fontos egyáltalán az Újpest név? Neki ezek csak eszközök a céljai eléréséhez, de nem cél az, hogy az elődökhöz méltó csapatot építsen, dicsőséget, győzelmeket hozzon színeinknek, városunknak, csapatunknak!
Most, hogy megvan a csapata, van egy csak tőle függő utánpótlása – amik ugye bőséges központi pénzek forrásai – és talált pár megfizethető alkalmazottat, akik a még elégséges szinttől csak egy kicsivel működtetik gyengébben a klubot, mi lehet még az útjában? Az MLSZ kihátrál a szurkolók mögül, a klubokra mutogat, az önkormányzat nem elég erős ahhoz, hogy hatékony politikai támogatást kapjon, az UTE-nak nincsenek meg az eszközei a jogot lábbal tipró belga ellen, így egyedül mi maradtunk…
Véletlen tehát, hogy ellenünk fordult? Mindenki gondolja át a fentieket, mielőtt megvesz egy wc-deszkás mezt, vagy bármi mást, és akkor is gondolkodjon, amikor a belgával kapcsolatban véleményt nyilvánít! Akinek pedig elég a nevelő-egyesületi státusz, javaslom, hogy a Megyeri híd másik oldalára, a III. kerületbe járjon meccsekre, mert ott van egy olyan klub, ami sok-sok éve ezt tűzte ki célul, és ebben a műfajban a legjobbak között van! Ja, szurkolói mezét cserélje kék-fehérre, és ne zavarjon másokat itt Újpesten!

HAJRÁ LILÁK!!!

NEM KELL ÚJ CÍMER!!!