Keddi sztori, avagy Brávó MLSZ!!!

Amit a beharangozóban olvashattatok, alapvetően megvalósult. Amilyen rosszul megy az elmúlt években a Ferencváros vagy éppen a Paks ellen, olyan könnyedén gyűjtjük be a három pontokat az angyalföldiekkel szemben. Igaz, tavaly idegenben lőtt kevesebb góllal kiestünk a kupából, ám Remiliéknek is csak az ezüst maradt.

           Vasas – Újpest. Dunaújvárosban. Volt már a Fáy utcában, Újpesten, a Bozsikban, az MTK pályáján és Kecskeméten is. Két csapat hat különböző helyszínen vívja a meccseit nagyjából két esztendő leforgása alatt. Hungarikum. Jó eséllyel Guinness-rekord is.Vasas – Újpest. 0-1.

Novothny. A volt diósgyőri csatár játékát sokan továbbra is kritikával illetik. Nem véletlenül. Soma a gólja előtt néhány perccel ziccerben hozott megdöbbentően rossz döntést, így nagy kő eshetett le a szívéről a vezetést jelentő találata után. Habár csapatunk házi gólkirályáról van szó, nyáron minden bizonnyal jobbnak ítéltük meg a Novothny-Tischler kettőst, mint amit kaptunk tőlük. Jegyezzük meg: erről inkább utóbbi tehet. De lehetősége biztosan lesz a javításra; a Vidi ellen a 91. percben büntetőt hibázó (előtte gólt jegyző) Tischler Patrik bizonyára kezdő lesz a Honvéd ellen, ugyanis a védekezésben is jeleskedő Novothny ötödik sárgája után eltiltását tölti majd.

Simon. Szünetben le. Akárcsak a fehérváriak ellen. A derbin a hatvanadik percben érkezett Obinna helyére. A Paks ellen a 82. percben váltotta Nagyot. A Debrecen ellen tizenöt perc jutott a szélsőnek. Kövesden 57 percet kapott Vignjevics mestertől. Bár fokozatosan kell „felépíteni” Krisztiánt, hiszen sokat hagyott ki, mégis úgy fest: nincs meg a feltétlen bizalom vele szemben a szakmai stáb részéről. Elfogultsággal vádolható vagyok, de amellett, hogy egyértelmű, messze van Simon korábbi csúcsformájától, általában látszik, hogy van esze a futballhoz, legalább fejben tudja, mit kellene csinálnia. Az első 4-5 fordulóban még rá lehetett fogni a rossz erőnlétre a kései becseréléseket, most viszont már más állhat a hátterében a mester döntéseinek. Csak bízhatunk abban, hogy Simon tudja kezelni a helyzetet és egy jó alapozás után tavasszal alapemberré válik.

Egy megdöbbentően gyenge, erőtlen Vasas ellen begyűjtöttük a három pontot. „Most csak a győzelem bezsebelése számított, a mutatott játék másodlagos.” Hányszor hallottuk már ezt a szöveget?! Mégis, kevés önfelmentőbb és hazugabb állítás van ennél a labdarúgást tekintve. Vajon hol nagyobb a tét? A Real – Tottenham BL-mérkőzésen, a Dortmund-Bayern csúcsrangadón – avagy a Mezőkövesd – Balmazújváros „derbin”? Mégis, az idézett mondatot valamiért inkább Pintér mesteréktől kapjuk az arcunkba.

Bár Vignjevics nem mondott ilyet szombaton, talán mégsem véletlen, hogy eszembe jutott a fenti örökzöld. Rendkívül gyenge színvonalú mérkőzésen az győzött, aki jobban akarta a három pontot (bármekkora közhelynek hangzik is). Emellett volt egy élményszámba menő támadásunk, amely a győztes gólt eredményezte. Pauljevics hosszú passzal ugratta ki a jó formától messze lévő Zsótért. Az U21-es válogatott középpályás pedig remekül tálalt Novothny elé – aki köszönte szépen a lehetőséget. Sok bosszantó hiba, fault jellemezte a játékot – és a fásultság. Őszi időjárás, kb. 800 néző előtt lejátszott, dunaújvárosi mérkőzés, középmezőny.

Az idei évből még négy forduló van hátra, a héten a válogatott szünet miatt nem lesz NB1 (lesz helyette Luxemburg-Magyarország, majd jövő héten Magyarország-Costa Rica), jövő hétvégén zárt kapuk mögött fogadjuk a Honvédot, utána Debrecenben játszunk Bódog csapatával, végül Balmaz itthon (szintén zártkapus) és a zárófordulóban a Panchóba látogatunk. 10 pont az ideális, 4-5 a reális. Hat pont a hátrányunk a 3. helyezett Lokival szemben, jó lenne valamennyit ebből ledolgozni és akkor relatíve szépen (legalábbis a gyatra őszi produkcióhoz képest) mehetnénk a hosszú téli szünetre.

 

Karakó Ferenc. Nem a Guinness-rekordok könyvébe, de a legszánalmasabb bírói tévedések listájára, annak is az élére kerülhet a bíró performansza. Hiába fújt a sípjába a Videoton második gólja előtt, végül (az asszisztens nem jelzett lest) megadta Juhászék gólját. A kövesdiek már fellélegeztek – végül mégis középkezdéshez mehettek. Feltehetően jár a néhány meccses pihenő Karakó bírónak, és ha már a remek színvonallal nem, akkor legalább a megmosolyogtató bírói ítéletekkel jussunk be a legnézettebb, sporttal kapcsolatos Youtube-videók közé.

Alapvető hozzáállásunk, hogy riválissal nem foglalkozunk, de ezúttal minket is igen érdeklő ügyről van szó.

Ferencváros. B-közép, GreenMonsters. 19 ezer néző, közel teltház a Groupamában, jó három év után visszatér a Fradi-tábor. Azonban a közvélemény nem a lelátói hangulatról beszél (okkal), hanem a szünetben történekről. Természetesen a média jelentősebb része (amellett, hogy egyes orgánumok inkább be sem számolnak az esetről vagy érdemben nem beszélnek róla) megelégszik annyival: ’lám-lám, a vandál futballszurkoló huligánok megint törnek-zúznak, ezek már csak ilyenek maradnak’. Arról viszont viszonylag keveset lehet hallani, miért történhetett meg az incidens. Valóban annyira meggondolatlan lett volna „B” Halhatatlan vezérszurkoló, hogy az indulatokról mit sem tudva kilátogat a mérkőzésre? Ezt cáfolja, hogy nem üres kézzel érkezett, volt nála két kés. Ebben az esetben adekvát kérdés: vajon tudta-e, hogy a jelentős túlerővel szemben az eszköz vajmi keveset ér, sőt: felhergeli az őt egyébként is gyűlölőket? Vajon milyen dimenziói vannak a szkenneresek-nem szkennelők-most már szkennelők-Kubatovék relációknak, melyekről nem tudunk? Az egyszerű magyarázat szerint Kubatov a választások miatt egyezett ki és a balhé remek önigazolás volt a pártigazgató számára; jogos volt keménykezű magatartása. Ennél azonban valószínűleg sokkal komplexebb a kérdés.

Arról nem is beszélve, hogy minden labdarúgást szerető ember lélegzetvisszafojtva várja a FEB döntéseit az ügyben...

(időközben a FEB döntése megszületett)