Savanyú szőlő

Savanyú a szőlő?   azaz 2015-2016-os NB1-es bajnokság 2015. június 17-én

Csak a szépre emlékezem az előző bajnokságból, az pedig a 7/7. Aki Újpest drukker, annak nem kell megmagyarázni, ez épp olyn axioma mint a 6-0.

Ráadásul emellett szép a játék,  működő labdatartás, sok passz, sok mozgás, és mindez fűszerezve Asmir zseniális cseleivel.

Egy szó mint száz, kár, hogy véget ért az előző bajnokság, mert Vignjevic mester főszakács munkája beérett. És ami elkészült az egy nagyon is emészthető, jó futball lett.

Ezt kellene átmentenünk a 2015-2016-os bajnokságra, ami nem lesz egyszerű . A legfontosabb tényező persze megmaradt, Nebojsa. De van itt egy igazi bibi, ami bezavar a képbe, az pedig az új Szerencsejáték támogató  feltételek.

Mert szerintem kijelenthető, hogy éppen emiatt a következő évi bajnokságban nem érvényesülnek a  az egyenlő feltételek. Mondjuk már az is zavart, hogy a nemzet csapatának kikiáltott Fradi, mi alapján részesül milliárdos állami támogatásban, miközben az ország második legnépszerűbb csapata, az Újpest, egy kanyi fityinget sem lát, sőt...

Persze mondhatnánk, hogy az elmúlt 5-10 évben stabil 2500 fős átlagnézőszámú Videoton is mivel érdemelte  ki a bújtatott, kevésbé direkt állami támogatást, de lépjünk túl rajta. Egyesek milliárdokat kapnak, mások semmit... Mondjuk nem jó „másoknak” lenni, de minket legalább nem zártak ki, hát örüljünk!!

Szóval, az egyenlőtlen állami támogatások most tetézve lettek  egy szintén egyenlőtlen feltételeket nyújtó támogatással. A lényeges különbség azonban nem a klubkasszában lévő pénz, hanem a támogatás bevezetésének a hatásában lesz.

Nézzük csak: mint ismert, akik a nemzetközi kupában indulnak a 2015/2016-os idényben, azok a támogatás fejében maximum 5 külföldit szerepeltethetnek a csapatban bajnoki meccseken, akik nem, azok csak 3-at. Emellett a „nemzetközisek” 10  külföldit tarthatnak a keretben a többiek csak 7-et. Ez már önmagában komoly egyenlőtlenségeket szül, de ha mindezt megfejeljük azzal, hogy az állami csapatok kevésbé vannak  rászorulva erre a Szerencsejáték pénzre,  az amúgy is jelentős állami szerepvállalás miatt, könnyen előfordulhat, hogy az Újpest 3 külföldivel áll fel, a Fradi pedig 6-tal, vagy 7-tel is akár. Ha megnézzük, hogy az Újpest legjobbjai tavaly szinte egytől-egyig külföldiek voltak, akikből mi jövőre csak 3-at szerepeltethetünk egyszerre, addig  a Ferencváros tavalyi legjobbjai szintén külföldiek voltak, és a lényeges erősítéseket szintén külföldi játékosokkal tudja csak elérni. Nem nehéz kitalálni, hogy mig a Fradi erősödni fog, az Újpest ha a támogatási szabályokat be akarja tartani,  gyengülni fog a Ferencároshoz és a preferált nemzetközi kupacsapatokhoz képest. Tartok tőle, hogy önmagunkhoz képest is.

Ez pedig nem túl jó előjel egy Újpest drukkernek, aki vagy azzal a céllal vág neki a szezonnak, hogy hátha most nyerjük meg a bajnokságot, de ha nem, legalább a Fradit verjük oda-vissza.

Annak az esélye, hogy bármelyik megvalósuljon szurkolói célkitüzéseinkből, gyakorlatilag 0.

Hát ezért savanyú a szőlő, így 2015 június 19-e körül...

Hajrá Lilák! Szebb jövőt! Jó nyaralást, erős Újpestet kívánok! HF.

 

Boldog születésnapot Újpest! 130!